lördag 10 april 2010

Ljuvlig Mousse


Ljuvlig Mousse med smak av choklad, pistagenötter och hallon.



För: 4 personer
Hittade inget recept med de ingredienserna jag ville ha så jag komponerade detta :)
Håll tillgodo.
Ingredienser
150 g mörk choklad med pistagenötter (Marabou )
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 dl kesella
2 msk Hallonlikör
Garnering:
Chokladplattor
Hallon
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål som tål värme.
Smält chokladen i vattenbad.
Vispa grädden, inte för hårt.
Rör ner äggulorna en i taget i chokladen under kraftig omrörning.
Tillsätt grädden lite i taget under fortsatt omrörning. Rör ner kesellan lite i taget och rör till en jämn smet. Smaka av med likör.
Fördela chokladsmeten i 4 portionsskålar och ställ dem kallt några timmar.
Tryck ner en chokladplatta i varje mousse och lägg ett par hallon som garnering.
Servera.

Mums!

En liten hälsning....

Här kommer en hälsning från ett regningt Sörmland!
Vädret är inte det bästa.
Men det är jätte kul att komma upp och hälsa på Claes och hans familj och vara med och vara med och fira hans 40 års dag.
Har inte lyckats skicka/skriva inlägg med mobilen så jag lånar en dator här medan alla spelar Wii... skoja inte vilket liv här är...haha...värst är nog Chris och Claes:)

Hoppas alla har det bra, bloggar mer när vi kommite hem.
Kram på er alla!

Aprikos och timjanfylld kycklingfilé med fetaostpotatis

4 personer

Detta var toppen gott!!!
Ingredienser
4 kycklingfiléer
8 mjuka aprikoser (torkade)
1 knippe timjan, färsk
Smör till stekning
Salt
Vitpeppar
8 skivor kallrökt/lufttorkad skinka
Fetaostpotatis:
6-8 potatisar
3 msk olivolja
200 g fetaost
Salt
Vitpeppar
Beskrivning:
Salta och peppra kycklingfiléerna.
Gör en skåra i kycklingfilén och lägg i två aprikoser och färsk timjan, vira två skinkskivor om varje kycklingfilé.
Bryn kycklingfiléerna runt om i en stekpanna, lägg sedan över dem i en ugnssäker form. Sätt in formen i 225 grader i ca 20 min.
Fetaostpotatis:
Skär potatisen (oskalad) i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg potatisskivorna på en plåt, pensla med olja och krydda med salt och vitpeppar.
Sätt in i ugnen samtidigt som kycklingen 225 grader ca 20 min. Smula fetaosten över potatisen och låt den stå ytterligare ca 5 minuter i ugnen.
Sås:
2,5 dl crème fraiche
2 msk mango chutney
Servera kycklingen och fetaostpotatisen tillsammans med såsen och en sallad.
Receptet hittade jag på Matklubben och är skrivet av Nallepuh13

fredag 9 april 2010

Mayas Hallon Suprice


För: 5-7 personer
Tillagningstid: 15-20 minuter
Snabb och läcker, en tårta som alla älskar!
Ingredienser:
2 marängbotten, färdig köpta eller hembakta
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
½ tsk strösocker
1 liter vaniljglass, mjuk
Minst 500 g djupfrysta hallon, tinade
Beskrivning:
Vispa grädden med socker och vaniljsocker!
Obs, inte för hårt, gärna lätt fluffig.
Tag marängbottnarna, en i taget, lägg på glass så det täcker hela botten. Tänk på att det går lättare om glassen är lite tinad.
Lägg på massor med hallon och sen vispgrädde.
Lägg på nästa marängbotten och glass.
Lägg på vispgrädden lite snyggt och toppa med hallon.
Underbart god och lätt att göra.
Tänk bara på att lägga ihop allt precis innan du ska servera den, annars sjunker marängen ihop och blir seg.
Denna tårta räcker inte till så många som den borde :) för alla tar en megabit i detta huset *ler*
Till Midsommar gör jag den med jordgubbar, till påsk med persikor och choklad.

Bara fantasin som sätter stopp :)

Vildsvinsrulle

För 4-5 personer.

Otroligt gott och lätt att laga.
Ingredienser:
600 g vildsvins färs
200 g mild mjukost
4-5 dl färska kantareller
1 gul lök
1 ägg
½ dl skorpmjöl
2 msk potatismjöl
2 msk färsk timjan
½ dl vatten
Salt
Vitpeppar
Grovmalen svart peppar
Tillbehör:
5 morötter
Potatis till 4 personer
1-2 gula lökar
Piffi krydda
Gör så här:
Hacka kantarellerna och bryn med löken till det ”knäpper” i svampen och all vätska är borta.
Salta och peppra (vitpeppar), smaka av.
Blanda ägg, skorpmjöl och potatismjöl, slå i vattnet.
Rör ner färsen i ägg smeten.
Krydda med salt och grovmalen svart peppar rör om så det blandas väl.
Platta ut färsen så som om du skulle göra en rulltårta.
Bred på mjukosten och strö över kantarellerna med löken.
Rulla ihop som en rulltårta och lägg i en smord ugnsform.
Skär potatis, lök och morötter i bitar, lägg runt rullen i formen.
Krydda med piffi över allt ihop.
Stek i ugn ca 60 minuter, 175grader.
Känn på potatisen så den är mjuk innan du plockar ut den.

torsdag 8 april 2010

Min arbetsplats

Vicki undrade vad jag jobbar med... lättare att säga va jag inte gör...haha, skämt åsido.

Jag jobbar som administratör, dvs jag gör inköp, order, fakturerar, bokar frakter. Jag är anställd av Scandinavian Nonwoven AB och uthyrd till Scandgarden AB (systerbolag).
På Scandgarden gör jag det mesta, men enbart frakter och fakturering på Nonwoven.
Här är min arbetshörna.
Inte mycket att hurra förra... ett skrivbord med en massa papper :) Men jag trivs!


Nonwoven är ett tradigbolag och vi köper och säljer Spunbond, mattfiltt mm över hela världen som konverteras och skickas vidare.
Scandgarden jobbar mycket på veterinär sidan (bomull,kompresser mm) men även med marktäckare och nät till jordgubbs- och grösaksodlare.
Och vi säljer Lusthus, bryggor, timmerhus mm
Kika in på hemsidorna så ser ni lite vad vi har.
www.lusthus.se
www.nonwoven.se
www.scandgarden.se

Det är i alla fall ett väldigt omväxlande jobb och väldigt roligt!
Nu ska jag fixa lite middag här, och sen packa!
Hoppas er dag med varit till belåtenhet!? Min har varit toppen!
Tjingeling!

Grythyttebröd

4 st

Ett ljuvligt gott bröd!




Ingredienser
1 pkt jäst
½ l ljummet vatten (37 grader)
2 ägg
150 g brun farin
½ msk salt
Knappt 1 kg rågsikt
Lite vetemjöl till utbakningen



Gör så här:
Blanda ut jästen i lite av vattnet.
Häll i resten plus ägg och socker.
Häll därefter i mjöl och salt.
Knåda degen med vetemjölet.
Dela i 4 delar.

Forma dem som tekakor. Låt jäsa väl, ungefär 1½-2 timmar.
Grädda i 200 grader i ca 25-30 minuter. Pensla ev. efter med smält smör, så blir de blanka och fina.

Reseptet hittade jag på Matklubben.se

Maya´s heta kyckling

4 personer.

Ingredienser:
4 kyckling filéer
1 röd paprika
1 gul Paprika
1 liten burk champinjoner
1 brk lätt Crème fraiche
1 milda mat grädde
1 tsk sambal olek
2 matskedar kinesisk soya
lite grovmalen svartpeppar



Gör så här
Skär paprikorna i små tärningar och lägg i en bunke
Slå i champinjonerna (ej spadet).
Tillsätt Crème fraiche & grädde.
Krydda med svartpeppar, sambal olek & soya.
Blanda väl.

Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form och sätt in i ugnen, låt steka en 15 minuter  ta ut och slå över såsen/röran och in i ugnen igen.

In i ugnen, 200grader ca 30-40minuter.
Servera med ris eller bandspagetti och lite grönt!
Enkelt men mycket gott!

Sista arbetsdagen denna veckan...


Sista jobbe dagen innan jag är ledig ett par dagar igen!
Visst är det skönt men så mycket mer jobb det blir, förberedelser för att underlätta för kollegerna.
Vill ju inte att de ska behöva fixa allt när jag inte är där.

Ska bli så kul att åka till Oxelösund, Nyköping och framför allt träffa gamla vänner.
Och det ska bli så roligt att fira Claes på 40 årsdagen!

Min dotter, Em ringde mig i går när jag kom hem, hon skulle baka Äppelkaka, vad hon glöm var att hon hade inga ägg hemma och inget bakpulver...hihi.
Så det va lite svårt.
Men jag hade lösningen, en helt underbar äppelkaka med  knäckigt täcke :)
Ska lägga in receptet vid tillfälle.
Men nu ska jag fixa det sista innan det är dags att ge sig.
Tjingeling



onsdag 7 april 2010

Present Shopping


Åhh... vi har varit och hittat världens coolaste presenter till Claes!
Är jätte svårt när någon fyller jämt och har allt redan att hitta någon present som de kan uppskatta.
Men eftersom Claes är lika intresserad av Jakt och Fiske som Christian så blev det jakt inspirerade presenter :)
Eller vad sägs om dessa?
Termos i form av en patron :)


Dragkroksskydd

Tror ni det kan bli uppskattat, givetvis ska vi har något kul kort med.


Bröd eller frallor


2 bröd

Mycket lättarbetad deg och super gott bröd.



Ingredienser
5 dl vatten
50 g jäst
½ dl matolja
1 msk vit baksirap
2 tsk salt
1 ägg
16 dl vetemjöl

1 ägg
Vallmofrö eller riven ost.

Beskrivning
Lös upp jästen i det fingervarma vattnet.
Tillsätt matolja, sirap, salt och ägg. Rör om.
Blanda ner vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg.
Låt jäsa i 40 minuter.
Ta upp degen och dela i två lika stora delar eller till bullar.
Lägg på plåtar och låt jäsa i 30 minuter.
Pensla de färdig jästa bröden med ägg och strö på ost eller frö.

UGN: 250 gr som sänkes till 200 gr när bröden sätts in. Grädda bröden i 20-25 minuter och bullar i 10-12 minuter.

Receptet finns på www.matklubben.se är inlagt av pengsan

Himmelska grytan


För 4 personer.

Ingredienser
600 g fläskfilé
2 pkt bacon
1 rödlök
1 liten crème fraiche 34%
3-4 dl vispgrädde
½ köttbuljongtärning
2-3 msk soya
2 tsk tomatpuré
1½ tsk sambal oelek
Lite salt
Mald svartpeppar
Matlagningsmjöl
Vatten

Gör så här
Strimla filén, skär baconet i smala bitar och hacka rödlöken smått.

Fräs upp filén i smör och lägg den sen på en tallrik.
Fräs sen bacon och sist löken i baconfettet. Blanda ihop allt strö lite matlagningsmjöl över, rör om. Häll på resten och krydda. Låt småputtra en stund.

Servera pasta och en sallad till.

Receptet och bilden hittade jag på Matklubben upplagt av Svesse60

Så var det redan onsdag...


God morgon!
I går så blev det inget bloggade på kvällen, bara lite recept och en morgon blogg!
Tiden räcker inte riktigt till.
I dag ska vi på presnt jakt efter jobbet! Chris bästa kompis Claes fyller ju 40! Och vi ska försöka hitta något passade till honom, han precis som Chris är jakt och fiske intresserad så vi får väl se vad vi kan åstadkomma.
Jag jobbar bara idag och morgon, på fredag ska vi köra till Nyköping och Oxelösund, ska bli kul att komma upp där igen, är flera år sedan jag var där.

I går fick vi vår parabol installerad, vi har haft boxer fram till nu med det har på senare tid varit mycket strul.
Så nu kan natti titta på en massa program hon gillar :)
Upptäckte att halva receptet försvunnit, men det är fixar nu! Klicka på länken så kommer ni dit.
Men nu är det dags att ge sig av till jobbet!
Önskar alla en underbar dag!
Kram

tisdag 6 april 2010

Öring på Dillbädd



För 4 personer.
Så gott med fisk! Och Lättlagat!
Ingredienser
2 krukor dill
1 Öring ca 1kg
Citronpeppar
Salt
Tillbehör:
Potatis
Hollandaisesås

Gör så här
Skala potatis och koka som vanligt.
Filea öringen men lämna skinnet kvar.
Salta och peppra den.
Lägg den med skinnsidan upp på en bädd av dill.
In i ugnen ca 15-20 minuter.
När skinnet släpper är den färdig.
Servera med kokt potatis, hollandaisesås, ärtor, sparris och Chris härliga Tomatsallad.

Coleslaw



För 1-4 personer.

Snabbt och enkelt.

Ingredienser
4 dl finstrimlad vitkål
4 dl rivna morötter
1 rödlök hackad
3 msk majonnäs
3 tsk dijonsenap
1 dl crème fraiche
Salt
Grovmalen svartpeppar


Gör så här
Blanda allt och servera!

Blir foto nästa gång :)
Är så gott ... prova!

Wokad falukorv med Mrs Cheng's Wok Sauce

För 4 personer.
Wokad falukorv med Mrs Cheng\'s Wok Sauce

Ingredienser
300 g falukorv, gärna mager
1 dl strimlad purjolök
150 g färska champinjoner
1 burk bambuskott 227 g
1 bit färsk ingefära i skivor (valnötsstor)
3-4 msk wok sauce
1 msk vegetabilisk olja



Gör så här
Skölj grönsakerna, strimla purjolöken, skiva svampen och ingefäran. Skär korven i fina strimlor (4x4mm). Hetta upp en stekpanna/wok och tillsätt oljan, fräs först ingefäran lite, tillsätt falukorven och stek under omrörning tills den fått färg. Tag upp. Häll bort ev överflödigt fett.

Hetta upp pannan igen och tillsätt oljan, woka grönsakerna och svampen under omrörning ca 1 minut. Häll tillbaka falukorven och tillsätt mrs cheng\'s wok sauce, rör om och hetta upp.

Servera genast med nykokt jasminris.

Tyvärr glömde jag fotografera, får bli nästa gång.

Funderat


Har funderat lite på vad ni alla tycker om att sidan är låst, jag har 38 som redan reggat sig och 24 öppna inbjudningar, (där ett flertal går in som gäster) jag har förstått att vissa tyckte det va svårt att regga sig?
Jag hade inga problem men det var ju ett tag sedan jag gjorde det och det verkar som det är ändrat.
Gäst kan ni ju vara under en kortare tid, men reggar ni er inte så kommer ni inte att kunna gå in sedan.
Jag har funderat på i fall jag ska bjuda in lite fler personer, men vill vara försiktig, fått förfrågan från ett par som jag inte vet vilka det är och de har och kommer inte att få tillgång förrän jag är säker på att det inte är de personer jag inte vill ha här.

Jag kanske gör fel som låser sidan, men det känns skönt att slippa knasiga och tråkiga kommentarer.
Och framför allt är det riktig kul att blogga igen.

Jag ser och så att ni kanske tycker det är för mycket recept? Eller kanske bara att det kommer förmånga om dagen, jag hittade ju funktionen där man kan lägga in att det ska publiceras när jag bestämmer det!

Men jag lägger ju över recepten från min gamla blogg hit och kommer alltså att stänga ner det helt. 
Trots att jag meddelat och skrivet att den kommer att stängas så är det ca 50 personer där dagligen på besök!

Men de upptäcker väl att den är borta en dag!
jaja.. det löser sig alltid, glad att så här många valt att följa med trots att jag låst bloggen!
Önskar alla en underbar dag!



måndag 5 april 2010

Konstrundan 2010







Ni som varit hos Curt Hillfon vet att han är en väldigt excentrisk konstnär.
Men han skapar otroliga verk med.
Ni kan säkert hitta massor bilder mm från hans utställningar, ni läsa lite här om honom.

Även hans son Max Hillfon var där och hade utställning, han är ju en duktig glaskonstnär och konstnär
Läs en artikel om honom här som var i Kristianstadssbladet.
Ni hittar Curt i Maglehem i G:a Bränneriet.
Max håller till på Bornholm.




Vi körde sedan vidare till Maria Hillfon, som ni förstår gillar jag hela släktens konst...haha!
Hennes altelje ligger i Lövestad




En av Marias vackra tavlor, helt underbar.
Önskar man hade stort hus med stora tomma väggar där man kunde hänga några av hennes alster.
Ni kan se lite av hennes andra alster i ett tidigare inlägg, HÄR!

Vi fortsatte vår färd till Kivik där vi besökte Sven-Åke Ekberg!
Och jag måste säga att jag är förälskad ♥ i hans järnskulpturer!
Åhh vad jag vill ha, önskar jag hade en massa tusenlappar som inte hörde hemma någonstans! 
Bara kolla in dessa



Hihi...denna är bara bäst, Spanaren heter den men jag vill nog kalla honom för tjuvkikaren :)



Så underbara!
Eller vad tycker ni? Dom gör ju inte sig lika bra på bild som i verkligheten.
Kika in på hans hemsida så får ni se massor underbara järnskulpturer.
Ja det var vad vi gjort idag, vad har ni hittat på denna sista påskdag?
(Behöver jag tala om att INGA ungdomar följde med???)
Nu blir det att mysa lite och sen är det ju jobbedag i morgon och man ska upp tidigt så det blir en tidig kväll!
Tjingeling

Godaste pannkakorna som finns!

I alla fall enligt alla som smakat dem :)




Maya´s Klassiska pannkakor
För 10 personer.
Mmmm smakar fortfarande lika gott som när mormors gjorde dem!
Bästa med detta receptet är att det aldrig blir klumpar i smeten!
Ingredienser
2 ½ dl vetemjöl
4 ägg
6 dl Mjölk
1 msk socker
Nypa salt
Smör

Gör så här
Knäck äggen i en skål och vispa dem luftigt
Tillsätt mjöl lite i taget, vispa.
Späd med mjölk och fortsätt vispa.
Tillsätt socker och salt.
Grädda på medelstark värme
Servera med bara socker eller grädde/glass och sylt.

Mums!

Maya´s ugnsbakade Falukorv

För 4-6 personer.
Vår älskade falukorv i "nya kläder"


Källa & Foto: Maya

Ingredienser
1 falukorv ca 600-800gr
1 bit fetaost ca 50-100gram
2-3 Tomater
1 stor Gullök
Svartpeppar
Basilika eller oregano.


Gör så här
Lägg falukorven i en ugnsform.
Skär en skåra , ganska djupt uppe på hela korven
och stoppa i tomatbitar & feta ost och lök. (Små tärningar)
Resterande lök och tomater klyftas och läggs runt & i mitten av korven.
Krydda med Basilika eller/och oregano.
Välj vad ni tycker är godast, själv så blandar jag.
Stek i ugnen tills den fått fin färg ca 40-50 minuter.
Servera med fluffigt potatismos eller rostade rotsaker och potatis!

söndag 4 april 2010

Piroger med köttfärsfyllning



För 10-16 personer.
Piroger med ett mjukt bröd som blir så saftiga att du ej har råd att vara utan dom .
Till skillnad från andra degar så blir detta lika saftigt som i Saluhallarna !


Ingredienser
Deg:
150 g margarin
3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
2 ägg
Drygt 1 liter vetemjöl

Fyllning:
400 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
3 morötter
2-3 gula lökar
1 dl tomatpuré
2 msk soja
Margarin eller matolja till stekningen
Salt
Svartpeppar

Pensling:
Ägg
Mjölk
Gör så här:
Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen.

Fyllning:
Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv de på rivjärn. Smält margarinet/matoljan i en stekpanna och fräs löken och morötterna mjuka. Tillsätt köttfärsen och den hackade vitlöksklyftan. Krydda med salt, peppar, tomatpuré och soja. Låt fyllningen svalna.

Arbeta degen smidig. Dela degen i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn rund platta. Lägg några matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta. Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel.

Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspappärklädd plåt i 15 minuter. Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk. Grädda pirogerna i mitten av ugnen, på 225 grader i 10-15 minuter
Receptet hittade jag på Matklubben och det är uppladdat av :jimboz

Biffwok med asiatisk sås


Bild lånad från Google.
För 4 personer


Ingredienser:
500 g lövbiff
1 purjolök, ca 200 g
1 stor röd paprika
250 g broccolibuketter
250 g äggnudlar
2 msk japansk soja
1 msk pressad limesaft
1 1/2 tsk salt
ca 2 krm cayennepeppar

Asiatisk sås:
1 morot, ca 100 g
2 tsk riven färsk ingefära
1 msk flytande honung
1/2 tsk rivet limeskal
2 dl lätt crème fraiche
1/2 tsk salt
Gör så här
Skär lövbiffen i strimlor. Ansa purjolöken och skär den i strimlor. Kärna ur och strimla paprikan. Bryn lövbiffen i omgångar i smör i stekpannan 3-4 min. Lägg över i en gryta. Fräs grönsakerna i smör och lägg över i grytan. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Rör ner nudlar, soja, limesaft, salt och peppar i grytan. Skala och riv moroten grovt. Blanda morot, ingefära, honung, limeskal och lätt crème fraiche. Smaka av med salt. Servera lövbiffen med den asiatiska såsen.
Det var inlagd av tina62 på Matklubben