söndag 4 april 2010

Piroger med köttfärsfyllning



För 10-16 personer.
Piroger med ett mjukt bröd som blir så saftiga att du ej har råd att vara utan dom .
Till skillnad från andra degar så blir detta lika saftigt som i Saluhallarna !


Ingredienser
Deg:
150 g margarin
3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
2 ägg
Drygt 1 liter vetemjöl

Fyllning:
400 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
3 morötter
2-3 gula lökar
1 dl tomatpuré
2 msk soja
Margarin eller matolja till stekningen
Salt
Svartpeppar

Pensling:
Ägg
Mjölk
Gör så här:
Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen.

Fyllning:
Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv de på rivjärn. Smält margarinet/matoljan i en stekpanna och fräs löken och morötterna mjuka. Tillsätt köttfärsen och den hackade vitlöksklyftan. Krydda med salt, peppar, tomatpuré och soja. Låt fyllningen svalna.

Arbeta degen smidig. Dela degen i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn rund platta. Lägg några matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta. Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel.

Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspappärklädd plåt i 15 minuter. Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk. Grädda pirogerna i mitten av ugnen, på 225 grader i 10-15 minuter
Receptet hittade jag på Matklubben och det är uppladdat av :jimboz

6 kommentarer:

  1. Dom här är kanon...min dotter älskar dom. JAg har även haft skinka o ost och tomatsås i och då blir det som en mini calzone =)))

    SvaraRadera
  2. ohhhh gott..... :) jag får nog bjuda in mig själv på middag hos dig någon dag :)

    ja jag tycker ansvaret ligger hos spelaren eftersom denna faktiskt är vuxen och vill man satsa så vill man ju-. inte ens när jag spela div 5 läsgta div på damsidan, så festa jag innan match..... har man match så har man :)

    SvaraRadera
  3. Mums...jag hinner inte me alla dina goda recept:o))))

    SvaraRadera
  4. Det var länge sen jag gjorde piroger! De här verkar smarriga! Jag håller med ovanstående, det bara ramlar in recept;)

    SvaraRadera
  5. Hehe, jag vill ju ha över alla från gamla bloggen så jag kan stänga ner den :) Där av att alla recept som ramlar in :)
    Dessa piroger är kanon goda, bra recept och lättbakade :)

    SvaraRadera
  6. sv. han har en inreblödning,brutit båda armarna och krossat knäskålen

    SvaraRadera