lördag 15 oktober 2011

Film ~ Priest

Ännu en film som är annorlunda än andra, jag tycker de känns väldigt Tarantion inspirerade.
Men gillar man Tarantino så är de helt klart sevärda!





Historien handlar om en legendarisk krigare, Warrior Priest från det senaste vampyrkriget, som nu lever i en obskyr tillvaro bland andra överlevande människor i en muromringad dystopisk stad som styrs av The Church. När hans systerdotter blir kidnappad av ett gäng mördarvampyrer, bryter Priest sina heliga löften och beger sig ut på en manisk jakt på dem innan de har lyckats göra henne till en av dem. Han får sällskap av systerdotterns pojkvän, en skjutglad sheriff och en före detta prästinna som har en utomjordlig förmåga att slåss.

Fyllda flarn


Gör flarnen gärna innan, annars måste ni vänta på att de ska svalna ordentligt.
Jag gör flarnen som jag har i botten med två skedar smet istället för en, blir lite snålt med plats annars.
Recept på flarn hittar ni HÄR!

Ingredienser:
2 flarn per person
1 kula glass per person
2 msk vispad grädde per person
Lite riven choklad
Valfria bär och frukt, typ hallon, kiwi, physalis, mango.


Gör så här:
Lägg ett flarn på en tallrik, placera en kula glass vid sidan, lägg lite frukt runt och på, toppa med vispgrädde och lite mer frukt och bär.
Placera nästa flarn på toppen och riv över lite choklad.
Enkelt och gott.


Leif Mannerströms räksoppa


Antal portioner: 4

Ingredienser:
600 g färska räkor
2 msk olivolja
1 st finhackad gul lök
1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g)
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong (av tärning)
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
ev lite cognac
Salt och nymalen peppar efter smak

1 knippe dill, finskuren, till garnering



Gör så här:
Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
Fräs ytterligare ett par minuter.
Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
Sila.
Häll tillbaka buljongen i en kastrull.
Häll i grädde och koka ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Arrangera räkorna vackert och garnera med dill.

Receptet hittade jag i en tidning; Amelia, fast det hette bara Räksoppa, men receptet är identiskt med Leif Mannerstöms.
Soppan var helt okej, men för små portioner tyckte sambon. Eftersom det ska räcka till 4-port och vi var 2 som dela och han tittade efter mer. :)

Varma Laxbakelser


Kanon att ha till förrätt eller buffé.
Och ljuvligt gott!

12st
250gram smördeg
4 ägg
2 dl grädde
200gram lax, fint skuren
100 gram riven parmesanost
salt och peppar


Ta ett dricks glas som är lite större en formen (jag använder en silikonform, men går lika bra med en muffinsform i plåt) du ska baka dom i.
Tryck ut 12 rundlar i degen. Placera dem i formarna, försiktigt.
Vispa ägg en och tillsätt grädden, vispa runt lite så det blandas.
salta och peppra, slå i ost och fint strimlad lax.
Fördela i formarna.
Grädda mitt i ugnen ca 15min i 200grader.
Servera!

Brrrr... en kall morgon!

God morgon på er... fruset och kallt i Åhus, markfrosten har verkligen kommit nu! 3 minus!
Härligt samtidigt som jag tycker det är tråkigt för jag gillar värmen ! Men visst är det vackert med frost! Hög luft och sol är underbart!
Men för mig finns en nackdel, min kropp (rygg och höfter) reagerar negativt och värken blir mer påtaglig, så nu gäller det att klä på sig bra så jag håller mig varm :)

Jag fick frågor av Marie och Sadia om mina menyer. ja, har jag gjort meny så brukar jag hålla mig till den.
Och 3-rätters är inte alltid jag gör, utan det är när jag har fått någon idé om något som kan passa till en buffé eller som förrätt så testar jag det, eller om jag är sugen på något speciellt som inte går att äta till middag :)
Som idag blir det kronärtskocka till förrätt, bara för det är så gott! Och det är ju inget man bara fixar och äter, men det passar ypperligt som förrätt.
Och så tycker jag det är kul att experimentera i köket till familjens stora förtjusning.

Alla recept är ju inte mina, och det står på de jag inte knåpat ihop själv, men en del är jag uppväxt med så de är ju "mina" eller mammas och mormors...kan även vara saker min syster eller svåger gjort när jag var yngre, båda har ju jobbat på Hotell Savoy i Malmö i köket, det var där de träffades i början av 60talet, min syster är 21 år äldre än mig ♥ om ni nu undrar hur hon kan jobba och träffa en man när jag inte ens är född :) Maggie jobbade som kallskänka på Savoy och Boris min svåger jobbade där som kock.
Senare flyttade de till Kristianstad där dom drev en lunchrestaurang i många år! Numera har dom båda gått i pension!

Min syster och hennes man 1965
Gårdagens meny såg ut så här!


Recept kommer senare!
Men nu... kaffe och njuta av morgonen!

fredag 14 oktober 2011

Chokladsufflé




Fantastiskt god chokladsufflé
8 port formar eller 1 stor 

Ingredienser:
1,5 dl kakaopulver
1,5 dl strösocker
2–3 tsk maizenamjöl
1,75 dl lättmjölk + 2 msk mjölkpulver
0,5 dl kallt, starkt kaffe
flytande margarin till formarna
7 st äggvitor
1 krm vinsyra
0,5 krm salt
25 g mörk choklad, grovriven
2 tsk florsocker


1. Blanda kakao, 0,5 dl av sockret och maizenamjöl i en kastrull. Rör ner mjölk och kaffe. Blanda noga. Koka upp under vispning tills blandningen löst sig och fortsätt i ca 5 min. Koka ytterligare 1 min utan vispning. Ta kastrullen från värmen. Låt den svalna.

2. Värm ugnen till 175°C. Smörj 8 suffléformar lätt med flytande margarin. Vispa äggvitorna med vinsyran i en stor skål till hårt skum, använd elvisp. Tillsätt gradvis resten av strösockret och saltet och fortsätt vispa tills blandningen är tjock och blank.

3. Häll chokladsmeten i en stor skål. Vänd ner 2,5 dl av äggvitevispet, blanda sedan in resten av äggvitan samt chokladraspet. Skeda upp smeten i de smorda formarna (formarna ska ha raka kanter) och jämna till ytan.

4. Grädda suffléerna tills ytan har pöst upp och stelnat medan det inre (innandömet) fortfarande är mjukt, 20–25 min. Pudra över florsocker. Servera genast med tunn grädde eller vaniljvisp. 

Stor sufflé
Till en stor sufflé skedar man upp sufflésmeten i en 2-liters smord suffléform. Formen ska ha raka kanter. Grädda i ca 40 min. 



Kul



Havreflarn



En riktig klassisk kaka!
Ljusa och mycket spröda...
Otroligt lätta att baka och väldigt goda!



Obs! Smeten får ej stå för länge, gör aldrig dubbelsats! Gör hellre då 2 efter varann.
Blir ca 35st på en sats.


Ingredienser
3 dl stora havregryn
1 ägg
1 ½ dl socker
110 gr margarin elr smör.
1 msk mjöl
1 tsk bakpulver


Gör så här
Sätt på ugnen 175grader.
Smält matfettet och rör i grynen i det heta smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör försiktigt ner grynblandningen och mjölet blandat med bakpulver.
Klicka genast ut smeten på bakplåtspappers klädda plåtar.
ca 1tsk per kaka, OBS inte mer än ca 12 st klickar per plåt.
Tänk på att dom flyter ut. Så klicka glest!
Grädda 6-7 minuter mitt i ugnen.
Låt dom svalna något innan du lossnar dem från plåten!

Nog något av det snabbaste man kan baka, rör ihop och klicka ut typ :)

Äntligen fredag!


Myyyyyyyyyyyyyyys fredag ska det bli här!


Fredag: Förrätt: Varm Laxbakelse
             Huvudrätt: Räksoppa med vitlöksbröd   
             Dessert: Fyllda flarn

Vad ska ni ha för gott?

Jag har lite svårt att komma på vad jag ska ha till middagar nu igen... så det blir experiment :P
Bakade Havreflarn i går och de är nog de godaste havreflarn som finns!
Recept kommer senare idag... det måste ni bara testa! Så 12... får ni in och kika :)

Kommer en dessert med i eftermiddag! Vem kan motstå en Chokladsufflé?

Men nu ska jag jobba och sen ha en låååång skön helg!
Kram på er från ett KALLT Åhus!

torsdag 13 oktober 2011

Helgens meny

Så har jag äntligen fått ihop det :)




Fredag: Förrätt: Varm Laxbakelse
             Huvudrätt: Räksoppa   med vitlöksbröd   
             Dessert: Fyllda flarn

Lördag: Förrätt: Kronärtskocka
             Huvudrätt: Viltfärsbiffar med fetaost och soltorkade tomater.
             Dessert: Pavlova

Söndag: Förrätt: Minipaj
             Huvudrätt: Pasta Bolognese
             Dessert: Hallon med havrefras och vaniljfluff

Sen var det bara resten av veckan.... *Fniss* fantasin tryter lite för tillfället! Så vi får väl se vad det kan bli :)


Vildsvinsfilé


ca 3 personer
300-400gram vildsvinsfilé 
Grovmalen svartpeppar
Flingsalt
Smör att steka i 

Putsa filén 
Klappa in den runt om med svartpeppar.
Bryn den runt om strö på flingsalt runt om och låt sedan steka i ytterligare ca 10-15min, vänd den några gånger.
Vippa in filén i folie och låt den ligga uppe på spishälle i värmen från ugnen medan gratängen (se recept på Godaste rotsaksgratängen) blir klar (ca 30min)
Skär upp och servera.

Ljuvligt gott!


Godaste Rotsaksgratängen

2-3 personer
För att göra bara den till fler personer bara öka lite av rotsakerna/grönsakerna.
60 gram fint skuren fänkål.
1 morot skuren i slantar
1 palsternacka skuren i slantar
60 gram skivad och tärnad kålrot
240gram potatis, skivad
2 vitlöks klyftor krossade och hackade.
½ gul fint skivad.
2.5 dl Grädde, gärna matlagningsgrädde
salt och grovmalen svartpeppar.
ca 2 dl Riven ost

Lägg i rotsakerna/grönsakerna i en ugnsform genom att varva dem.. glöm inte salta och peppra i mellan.
slå över grädde och avsluta med riven ost, grädda längst ner i ugnen på ca 200-225grader minst en timme så det hinner bli riktigt krämigt och få fin färg!
Servera till en köttbit.


God morgon!


Hoppas ni sovit bättre än mig, fattar inte varför jag börjat hosta ännu mer igen ...blä!
Får se om jag ska gå på Tuppeware partyt, vill ju inte smitta någon!
Vill ha en ny sprits. Vi får väl se hur jag ska göra.
Hoppade tom. över dansen i går, fast jag längtat så.
Men dels vill jag inte smitta någon eller bli smittad!

Men nu ska jag ha en kanon dag på jobbet :) Kul att vara tillbaka i alla fall!
Ha en underbar dag!
Tjingeling!

onsdag 12 oktober 2011

Jag vill tipsa...

Er om ett helt underbart hotell i Kristianstad! Ett hotell som har det där lilla extra!


Hotellet är vackert och ligger bara en liten bit från stationen och buss tar dig dit på några minuter.









Kika in på hennes facebooksida, och hennes webbisda.  Ett underbart hotell men värme och omtanke!

Vildsvinsgryta med syltlök


500 gram vildsvinsgrytbitar
100-150 gram kålrot  i stora tärningar
2 morötter i 1-1,5cm tjocka bitar
2 gula lökar hackad, ej för fint
1 dl sylt lök
2 grönsaksbuljongtärningar
2 vitlöksflyftor, krossade och hackade
5-6 krossade enbär
grovmalen svartpeppar
vatten
2 dl matlagningsgrädde
Margarin att steka i

Bryn köttet, krydda med enbär och svartpeppar.
Lägg i  hälften av den gula löken och båda vitlökarna, låt brynas lite.
Lägg i hälften av kålrötterna och morötterna och sylt löken
Slå på vatten så det precis når upp till kanten på kött och grönsakerna, lägg i buljongtärningarna och låt allt koka i 50 minuter.
Lägg i resten av rotsakerna, sylt löken och hackade löken, slå i grädden och smaka av. Ibland behövs mer salt.
Sätt på riset, eller potatisen. När det är klart är även grytan klar!
Servera gärna med  lite sylt lök vid sidan.

Höst vacker...



Vill vi väl alla vara!
Varför inte passa på att prova på Mary Kay.
En väninna till mig säljer Mary Kay och har just nu massor med underbara erbjudande!


Deras fantastiska Satin Hands har kommit ut i en ny frisk, fruktig doft – Granatäpple.
Ordinarie pris 579:- Nu 450:-

Tänk att ha samma mjuka, sköna känsla över hela kroppen – Nu lanseras Satin Body i en mycket mild doft.
Setet består av en scrubcreme, en dusch- och rakcreme och en body lotion.
Ordinarie pris 719:- Nu 600:-


Fars dag den 13 november. Strumpor och slipsar i all ära – men det kanske är dags för en ny sorts present. Hon har de perfekta presenterna för alla fäder som vill visa sig från sin bästa sida. Rengöring och återfuktning är viktigt för alla män som vill hålla sin hy i trim. Tvål + Moisturizer ordinarie pris 678:- Nu 500:-


Hon visar dej gärna fler av deras höstnyheter. Man kan även besöka henne och ha en hudvård, make up klass. Maila Lena på: lena-malm@telia.com för att boka tid eller för att beställa.

Ovanstående erbjudanden gäller t o m söndagen den 23 oktober

Så passa på att bli höst vacker!


Äntligen ONSDAG!


Dans dans dans :)
Fast inte nu... jobba först så klart och sen hem och fixa middag och sen är det dans!
Jippi, vad jag har längtat.

Och sovit gott nu 2 nätter... har lagt mig tidigt och fått sova HELA natten, inte ens hostan har väckt mig :)

Funderar lite på vad jag ska svänga ihop till middag idag.. får väl se om jag får någon idé under dagen!
Ha en underbar dag och missa inte bloggen som kommer klockan 12.. ett intressant erbjudande kommer då :)
Ha en fin fin dag!
Tjingeling

tisdag 11 oktober 2011

Kyckling- och majssoppa


Detta är nog Natalies favorit soppa!
Snabb, mättande och god soppa

4 pers
Ingredienser:
100 g finhackad gul lök
2 klyftor vitlök, pressade
2 röda paprikor i bitar
2 msk olivolja
500 g kycklingfilé i bitar
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
250 g pasta skruvar gärna Barilla
2-3 dl konserverade majskorn
2 dl crème fraiche
25 g parmesan i bit (tex Grana padano)
Torkad basilika

Gör så här:

Bryn kycklingen i lite oljan i en gryta.
Salta och peppra.
Kycklingköttet behöver inte vara genomstekt.
Ta upp och lägg i en skål så länge.
Fräs gul lök, vitlök och paprikabitar i lite olja i en stor kastrull.
Tillsätt vatten och buljongtärningar till kastrullen.

Låt soppan koka upp och tillsätt därefter pastan.
Koka soppan i 5 minuter och tillsätt kyckling, majs och crème fraiche.
Låt soppan koka i ytterligare 5 minuter. 

Slå upp i skålar och riv över lite ost och basilika.


Sega Chokladsnittar


Härligt sega!

Det här behöver du:
200 gram margarin
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
1 ägg
Pärlsocker till garnering.


Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser i en skål till en slät och fast deg.
Dela degen i tre delar och rulla ut till längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck lite försiktigt på rullarna och pensla med uppvispat ägg.
Strö över pärlsocker. Grädda 13-15 min i 200 grader. 
Skär sedan sneda snitt med en vass kniv när de svalnat något.

Var helt slut...

I går när jag kom hem... mer död än levande känndes det som.
Känns man inte jobbat på ett tag! Men så kul att vara tillbaka :)
Susade hem om till Em som fått en släng av flunsan med lite kakor, hon fick jordnötskakor, sega chokladsnittar och syltkakor!

Kommer recept på sega chokladsnittar senare idag! Dom andra recepten kommer du till om du klickar på namnen på dem!

Blev en lugn kväll! Var ju dock vår 8årsdag i går.. firade med god mat, Vildsvinsgryta med ris. Mysigt!


Fick ett mail att vi kommit med så vi är välkomna till Mingel partyt inför Ladies Night! Det är Bilcentrum som anordnar denna, vi får lättare tilltugg, dryck, hårstyling, underhållning och skjuts till Arenan :)
Visst låter det bra!?


Hade fått mina miljonlotteriet lotter med och Vinst blev det! 80 kr ...hihi!
Snart vinst varje gång!


Fått en ny buzzning med gällande Parmesan ost... yummi, hoppas jag kommer med :)

Men nu är det dags att fixa sista innan jobbet kallar :)
Tjingeling!

måndag 10 oktober 2011

Förrätt ~ Rödbeta med Crème fraiche.


Kokta rödbetor med Crème fraiche.
För 4 personer.

Mums!, Så gott så enkelt!
Detta är bara så mycket godare än vad man tror!  

Ingredienser:
8 små rödbetor eller 4 stora
1 tsk salt
2-3 dl crème fraiche eller gräddfil
Flingsalt

Gör så här:
Skrubba rödbetorna och koka de mjuka i saltat vatten.
När rödbetorna är kokta skalar du de lätt genom att trycka ut de ur skalet (plasthandskar är att föredra så slipper du röda fingrar).
Servera de varma rödbetorna med crème fraiche och flingsalt.
Ett tips är att skära rödbetan platt i botten så den kan stå på tallriken.


Jordnötskakor med choklad


40st

3½ dl vetemjöl
3 krm bikarbonat
125 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
200 g jordnötssmör
1 krm salt
100 g choklad



  1. Sikta vetemjöl och bikarbonat i en liten bunke.
  2. I en annan bunke vispas smör och socker krämigt.
  3. Rör i mjölblandningen, ägg, jordnötssmör och salt.
  4. Rör samman till en slät deg.
  5. Kyl degen minst två timmar.
  6. Värm ugnen till 150 grader. 
  7. Forma degen till 40 små bollar och lägg dem med 5 cm mellanrum på bakplåts-pappersklädda plåtar. 
  8. Tryck ut den lätt med en gaffel doppad i vatten. Grädda kakorna gyllene i ca 15 minuter.
  9. Låt svalna på galler.
  10. Smält chokladen över vattenbad eller i micro, ringla över kakorna!
  11. Servera torrt och svalt

    Idag är ingen vanlig dag!


    För idag är det min och Chris dag, idag har vi varit tillsammans i åtta år!
    Jag är lika förälskad nu som då! Mer till och med ! Chris du är underbar! Älskar dig! Truly, Madly and Deeply
    Vi hade lite extra god mat i går...


    Men det blir något gott i dag med givetvis!
    Men det blir en senare historia...
    Jag har baka en del i helgen, bland annat Jordnötskakor, syltkakor och chokladsnittar. Recept kommer efterhand, Syltkakorna hittar ni här!


    Skönt att ha lite mer ork att göra något.
    Hoppas nu att det håller i sig! Huvudet upp och benen ner :)
    Nu ska jag göra vid mig för jobb :)
    Tjingeling!