lördag 23 september 2017

Nostalgi på hög nivå.

Jag hittade detta hopklipp på You tube och snacka om nostalgi... I stort sett alla barnprogram som jag såg som barn :) Och några som jag sett ihop med mina barn! ♥

Man tittade inte så mycket på tv när jag växte upp.
Man fick se en liten stund efter middagen om man gjort läxorna. Och det gick liksom bara barnprogram kl 17,30 - 18,00 sen var det slut.

Sommaren var skoj för då kom ju sommarlovsmorgon :)
Tecknad film var det ju inte ofta, speciellt inte Disney i alla fall.





Tänk vad världen förändrats.
Idag är det barnprogram dygnet runt.
En del riktigt bara och pedagogiska, andra mindre bra enligt mig.

När jag växte upp var de INTE pedagogiska ... jag hatar bokstavligen Vilse i pannkakan , Tårtan mfl. De ger mig rysningar :S 

Låter ni era barn se på tv/paddan? Och vad blir det då?

fredag 22 september 2017

Hello my dear friends!




This entry will be in English to my English / American friends just some information about the blog.
Thank you all for the nice comments, they made my heart go all warm and fussy! You are so sweet.
However, they will not be published as you type anonymously, and I have a policy of not publishing any anonymous comments.
So create an account, suitable on Google plus and I can follow you back.
And you're welcome to add me to Instagram, my Facebook, Pinterest and Google plus.
Unfortunately, I do not have twitter…. Not yet any way, and no snap chat either!

I have made some change now so the page is mobile-friendly as many of you have asked for.
So hope it's easier to read it now.
And my email address can be found here too.
I hope you anjoy your visits and that you like my topics.

Any questions?  Don’t hesitate to ask me.. I will answer you here or privet if possible. 


So thank you for all support and cheers, it would be great to get to know your all!

torsdag 21 september 2017

Är jag lycklig?




Jag läste en intressant artikel på ETC 7 myter om lycka.

Rika var mer lyckligare.
Vackra människor är lyckligare.
Nordbor är lyckligare.
Barn gör oss lyckligare.
Man är lycklig när man är ung.
Att man föds lycklig .. andra olyckliga.
Att vara gift gör en lyckligare.


Då ska vi se….
Jag är inte rik, jag är inte vacker…
Men jag är nordbo, och jag har barn…
Jag är inte ung, men föddes lycklig… (tror jag) Och jag är gift…

Så jag tycker jag ligger på plussidan på lycklig kontot 😊 *ler*

Ärligt tror jag faktiskt en del ligger i deras artikel en del är säkert sant, men jag tror faktiskt vi alla är vår egens lyckas smed.
Man måste jobba hårt för att bli och vara lycklig.
Man får inget gratis här i livet.
Att inte behöva tänka på pengar kan göra oss lyckligare, vi oroar oss mindre…
Att vad som är vackert ligger ju i betraktarens öga.
Nordbor är lyckligare… Jag tror jag hade varit lyckligare i ett soligare klimat 😃 Men det är jag det!
Barn gör oss lyckliga… eller inte, det är inte helt enkelt att vara förälder idag.Men kärleken till min barn gör mig lycklig, och till mina barnbarn  
Ärligt talat så tror jag att jag känner mig lyckligare nu när jag är lite äldre än vad jag gjorde när jag var yngre…
Givetvis styr vår personlighet oss och det avgör om vi är gladare och lyckligare än andra.
Jag är inne på förlovning nr tre och äktenskap nummer två… och NU är jag lycklig! Men det har snarade med personen jag är i ett förhållande med än med statusen att jag är gift.


Är jag lycklig då?
Ja det är jag!


Är du lycklig? 
Och framför allt vad gör dig lycklig? eller olycklig?!



onsdag 20 september 2017

Höstgryta




6 personer 
Smör
2-3 dl förvällda kantareller
1 kg putsade grytbitar av rådjur.
1-2 dl vatten
5 dl grädde
1 msk kinesisk soya
3 msk kalvfond
2 msk med svartvinbärsgelé
10 – 15 stycken soltorkade tomater, dela dem i stora bita.  
Färsk timjan.
Majsenaredning
Peppar

Serveras med kokt potatis
Dela svampen vid behov, jag gillar att det är stora bitar.
Skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar, krydda med lite grovmalen svartpeppar och bryn i smöret så det får en fin yta, lägg i svampen.
Tillsätt vatten, grädden, soyan, gelén och fonden och låt koka upp, sjud sedan 2-2,5 timmar så köttet blir riktigt mört.
Red med lite majsena utrört i vatten till lagom konsistens.
Klipp ner soltorkade tomater i grytan och repa i  lite timjan, och låt det sjuda med de sista ca 5-10 minuterna.
Dekorera med lite timjan.

Klar att servera.


tisdag 19 september 2017

Kokos-äppelkaka, gluten och laktosfri.


En gluten och laktosfri kaka som är riktigt saftig och god!
10-12 bitar
Till formen:
1 msk smör
1-2 msk riven kokos
1 msk socker

Smet:
1 dl potatismjöl
2 dl mandelmjöl
3 dl florsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl riven kokos
150 g mjukt laktosfritt smör 
2 ägg
1 dl laktosfri vaniljyoghurt
Fyllning:
3 äpplen
Servera med laktosfri vaniljsås.
Sätt ugnen på 175°.
Pensla en bakform, 24 cm i diameter, med smält smör. Strö formen med kokos och socker.
Blanda potatismjöl, mandelmjöl, florsocker, vaniljsocker, bakpulver och riven kokos.
Tärna ner smöret och tryck ihop det till en smulig massa.
Tillsätt äggen, och sedan yoghurt.
Blanda väl och häll smeten i formen.
Skala och kärna ur äpplena och skiva dem tunt, tryck ner dem tätt i smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 -40 minuter.
Låt den svalna några minuter i formen innan du tar loss den från formen.

Servera kakan kall eller ljummen med vaniljsås.


måndag 18 september 2017

Ystad Saltsjöbaden och Julshow...



Åhhh så kul det ska bli!
Ystad Saltsjöbaden är ett favoritställe! Och Dennis Furlan (och hans bor Elvis) har jag sett sedan dom var små :)
Ska bli kul att se Dennis på scen.

Hoppas verkligen på en julig show :D

söndag 17 september 2017

Gratinerad Skinkschnitzel




8 port
Det här behöver du :
ca 1000 g skivad skinkschnitzel
Smör till stekning
Salt & nymald svartpeppar
4 dl köttbuljong (egen, el tärning/fond + vatten)
1 msk soja Mrs. Cheng
1 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
2 dl grädde
Maizenamjöl + vatten till redning
15 st körsbärstomater
1 röd paprika
1 knippe slätbladig persilja



GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i het stekpanna och bryn skinschnitzlarna hastigt.
Krydda med salt och peppar.
Lägg över i en ugnsfast form.
När alla är brynta, lägg i den finhackade löken och bryn den och lägg den över schnitzlarna.
Vispa ur pannan med lite buljong.
Tillsätt soja, tomatpuré, sambal oelek och låt koka upp.
Slå på grädden och red av med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen.
Häll såsen över formen med schnitzlarna.
Lägg på halverade körsbärstomater och tärnad gul paprika. 

Gratinera i ugn på 200 grader ca 30-40 min, beroende på hur tjocka skivorna är.