torsdag 29 augusti 2019

Bakom lås och bom!?

Bild lånad från Google


Vänta nu lite….

Jag håller med att våldet eskalerat lite väl mycket! Och det är fruktansvärt att någon skjuts!
Man eller kvinna!
Jag läser överallt att om det eskalerade kvinnovåldet, morden, oprovocerad misshandel, barnvåldtäkter osv. Jag blir mörkrädd!
Vi måste göra något åt våldet! Vi? Ja… alla kan inte göra allt men alla kan göra nått!

Men vi måste börja från början för att ta itu med det!
Och det är med oss föräldrar.
Många barn springer vind för våg. Barn får passa sina småsyskon i stället för att föräldrarna är där och tar hand om dem och tillrättavisar dem när de gör något fel.
Små barn springer ute själva sent på kvällarna. Känns som föräldrarna inte har någon koll, och vart är alla föräldrar? Sitter dom med näsan i sin Iphone?  Eller jobbar och tycker det är onödigt med barnomsorg, eller bara ren lathet? Eller har man inte råd med barnomsorg?
Men en sak står klart, barn behöver regler.
Man är inte kompis med sitt barn, man är förälder till det och lär ut omtanke, vad som rätt och fel. Man lär dem att gör man fel blir man tillrättavisad. Men får be om ursäkt, man lär sig respektera de äldre. Man lär dem omtanke och empati! Vi uppfostrar dem!
Och förskola är ingen förvaring eller uppfostringsanstalt, inte heller skolan. De är vår hjälpande hand att lära våra barn att bli nyfikna och vilja lära sig saker och att bli bra individer som är omtänksamma mot sina kompisar. Att respektera varann, att acceptera olikheter.
Skolorna behöver få lov att bli tuffare mot bråkiga barn.
De borde få bestraffa och stänga av de som inte sköter sig vid upprepade tillsägelser. Omplacera barn som mobbar och utsätter sina ”vänner” för kränkande behandling. Det är inte de som blir utsatta som ska behöva flytta och byta skola. Utan förövarna.
Tidiga insatser av skola, soc etc. Men som vi alla vet ju går dessa instanser redan går på knäna. Ekonomin finns inte. Blir moment 22.
Så omprioriteringar?

Här i stan (Kristianstad) kunde vi slopat bygga ett badhus för 500 mille… lägg pengarna på insatser för att få bort narkotika och kriminalitet, på vård och omsorg av unga, skola, fritidsgårdar.

Sen finns väl inget som föder och göder kriminalitet så mycket som fattigdom och klassklyftor?
Barn som växer upp i fattigdom, med hårt pressade och utarbetade föräldrar, inte sällan med psykisk ohälsa och som alltid vänder på vända krona för att se till att barnen har tak över huvudet och mat på bordet (i bästa fall).
De barnen är lätta måltavlor för äldre kriminella som erbjuder samhörighet, solidaritet inom ramen för kriminalitet, pengar, märkeskläder, godis mm.
För att inte prata om alla maskrosbarn… det gör ont vid bara tanken.
Vad vi behöver är ökad vuxennärvaro, fritidsgårdar och att alla barn och ungdomar ska ha rätt till och råd med fritidsaktiviteter.

Vi behöver hårdare straff och slopa straffrabatter!
Alla säger att hårdare straff inte hjälper, men dom är ju borta från gatorna och kan inte begå brott.
Så en slutsats, ju längre tid i finkan desto längre tid borta från gatorna. Och de som varit utsatta för dem kan känna sig trygga ett litet tag till.

Sänka åldern för straff till 18 år, man räknas ju som vuxen i andra fall.. du får köra bil, rösta osv.
Och är man 18 år så vet man vad som är rätt och fel!

Hårdare tag mot kriminella grupperingar, narkotika, vapen osv. Och polisen borde ha rätt att använda sig av brottsprovokation.

Sverige är för tamt! Vi behöver hårdare tag och strängare straff för våldsbrott, däribland misshandel, våldtäkt, barnvåldtäkt.
Vi har ju hårdare straff för ekonomisk brottslighet än för våldtäkt!

Dags att vakna! Vi vuxna måste föregå med gott exempel! Vi måste få en förändring! 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar