torsdag 3 november 2016

Moussaka


Ca 6-7 port

2 Auberginer (ca 750 g i 1 cm tjocka skivor)
5  stora potatisar, kokta, skalade och skivade – förkokta är att föredra för att förkorta tillagningstiden.
Olivolja 

Köttfärsröra:
400 gram Lammfärs eller blandfärs    
2 st Gul lök
1 st Vitlöksklyfta  
400 g Krossade tomater
2 msk Tomatpuré
2-3 krm Kanel
Salt och peppar  
Olivolja

Ostsås:
90 gram smör
5 dl Mjölk
ca 1 dl Vetemjöl
2 st Ägg – gärna uppvispade
2 dl ost (lagrad, riven hårdost eller parmesan)
1-2 krm muskotnöt
 
Gör så här:
Skala, hacka lök och vitlök.
Skär aubergine i cm-tjocka skivor, salta båda sidor för att sedan låta dem dra i ett durkslag i ca en timme
Riv ost.

Färsröran:
Fräs lök och vitlök i matfett på medelhög värme.
Tillsätt köttfärs och stek några minuter under omröring tills färsen smulat sig och är genomstekt.
Tillsätt kanel, rör runt ordentligt.
Tillsätt krossade tomater, puré och resterande kryddor.
Sänk till medel låg värme och låt småkoka 5-10 minuter.
Smaka av.
Sätt ugnen på 200°C.
Koka potatisarna, häll av vattnet när de är klara och låt dem sedan stå under lock.

Ostsås: Gör ostsåsen medan potatisen kokar.
Smält smöret och vispa ned vetemjölet, rör om i cirka 2 minuter.
Tillsätt lite mjölk i taget och rör om tills såsen tjocknar.
Låt den koka upp och låt koka i cirka 1 minut. Ta av kastrullen från plattan. Vispa ned äggen och sedan osten.

Stek aubergine på medelhög värme i olja i en panna till fin färg. Lägg tillbaka dem i durkslaget och låt dem rinna av.
Varva aubergine, potatis, köttfärsröra och ostsås i en ugnssäker form. Jag börjar alltid med ostsås i botten.
Och jag avslutar med ostsås.
Grädda mitt i ugnen i 45 minuter till fin yta.

Servera med grekisk sallad och tzatziki.

 

1 kommentar:

  1. Testade detta i Grekland men de hade nån typ av potatismos på toppen som var ett par centimetr tjockt, tycker bättre om denna variant.

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad och gör mig glad!
Spamm, anonyma och reklam kommentarer gör sig icke besvär. De plockas bort!