torsdag 22 augusti 2013

Nu vet jag varför jag mår så himla BRA!

Nästa gång du känner dig nere – leta efter livsmedel som sätter fart på kroppens egna antidepressiva.
Aftonbladet har listat de elva viktigaste!1. Lax; försöksdeltagare som åt ett gram fiskolja varje dag upplevde att deras ångest, stress och sömnsvårigheter minskade med upp till 50 procent, och deras sexlust ökade.

2. Kyckling och kalkon; som innehåller tryptofan som anses ha en prozacliknande effekt. Kycklingens höga innehåll av vitamin B12 har dessutom en lugnande och avstressande effekt på hela kroppen.

3. Havregryn; Tricket är att balansera blodsockret – så länge du håller det på en bra nivå håller sig också humöret i schack. Ät Havregryn som gör att kroppen absorberar fibern långsamt och håller serotoninutsöndringen stabil!

4. Tomater; Lägg i några extra cocktailtomater i salladen och bli lite gladare! Det visar en kinesisk studie där en grupp testdeltagare som åt tomater två till sex gånger i veckan löpte 46 procents mindre risk att bli deprimerade jämfört med dem som bara åt tomater en gång i veckan

5. Pumpafrön; har en naturligt avstressande effekt på vårt humör eftersom det ökar produktionen av avslappnande dopamin.

6. Kaffe; Det svarta guldet gör dig faktiskt på bättre humör! Enligt forskare är två, tre koppar kaffe om dagen allt som krävs för att minska risken för att utveckla depression med hela 15 procent

7. Fullkornsbröd; zinkbrist kan skapa; Irritation, mental trötthet, humörsvängningar och nedsatt koncentrationsförmåga så ät gärna fullkorn.

8. Frukt och grönt: kan minska vår risk att drabbas av depression med hela 26 procent.

9. Mjölk och yoghurt; bla. mjölkens kalcium har visat sig minska ångest.

10. Bär; skyddar kroppen mot fria radikaler, vilka annars skapar stress och inflammationer hos oss.

11. Choklad; Kakao höjer nivåerna av serotonin och fenyletylamin i kroppen

Läs mer om dem här: Happy Meal på riktigt!


Det enda jag inte äter regelbundet är nog pumpafrö :P Resten är favoriter :)


2 kommentarer: