lördag 7 december 2013

Mjukpepparkaka



Ett klassiskt recept på mjuk pepparkaka som är en god sockerkaka kryddad med pepparkakskryddor.

Ingredienser:
100 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
1.25 dl filmjölk
0,25 dl lingonsylt
3 tsk kockens pepparkakskryddor
2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat eller  2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl



Gör så här:
1.Smält smöret och låt det svalna.
Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.
2.Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt, gärna med elvisp.
3.Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat (eller bakpulver). Blanda till en jämn smet.
4.Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till snabbt ihop till en jämn smet.
5.Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter.
6.Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den.
Lägg formen över kakan medan den svalnar.

Man kan även pudra florsocker över pepparkakan så ser det ut som det snöat på den.


1 kommentar:

Skriv gärna en rad och gör mig glad!
Spamm, anonyma och reklam kommentarer gör sig icke besvär. De plockas bort!