lördag 30 november 2013

Saffranssnurror




Ca 40 st
Ingredienser:
150 g Smör
5 dl mjölk
2 dl kesella
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
1-2 påsar saffran, (à 0,5 g)
16-18 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g Mandelmassa
100 g smör
1 st apelsin, rivet skal
1 msk vaniljsocker
Pensling:
1 st ägg
Garnering:
1 påse mandelspån, (50 g)

Gör så här:
1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran, kesellan och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Riv mandelmassan och blanda med smör, vaniljsocker och rivet apelsinskal.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.

5. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler


2 kommentarer: