torsdag 21 november 2013

Kokt falukorv med pepparrotssås

En riktig klassiker.


6 port
Ingredienser:
800 g falukorv
1 st gul lök
2 st lagerblad
5 st vit- eller kryddpepparkorn
 
 
Pepparrotssås:
50 g smör eller margarin
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl spad från korven
1 dl potatisvatten
½ tsk salt
Vitpeppar
3 msk riven pepparrot (smaka er fram)
 
Dra skinnet av korven.  Lägg den i en rymlig kastrull. Häll på vatten så det täcker korven.
Tillsätt lök, lagerblad, pepparkorn och salt och låt korven sjuda under lock i ca 10 minuter.
Man kan utesluta lök, lagerblad, pepparkorn och salt om man vill.
 
 
Pepparrotssås:
Smält matfettet i en kastrull på svag värme tillsätt mjölet och rör om med visp.
Häll i mjölken, lite i taget och rör hela tiden tills såsen kokat upp. Slå efterhand i vatten och spad från korven.
Koka såsen i minst 3-5 minuter på svag värme.
Rör hela tiden.
Smaksätt med salt, vitpeppar och pepparrot.

Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar