tisdag 13 augusti 2013

Med vett och etikett!


Alltså.. var bara tvungen att sno detta topic från MeeKatt för detta är viktigt för mig...

Självklart ska vi artighetsträna våra barn, men första steget är att vi själv är artiga! Eller hur! Som bara att hålla upp dörren för den som kommer efter en.

Vett och etikett är viktigt, hemma hos oss är det lite regler som gäller än, fast barnen är 20 och 25 och utflygna numera :P
Vi sitter kvar vid matbordet till ALLA är klara.
Vi har inte mobilen med när vi äter och keps går bort som tillbehör till outfiten vid matbordet.

Sen sådana andra triviala saker som ren artighet...

Man säger tack för present trots man ogillar dem eller inte behöver dem :P Det är tanken som räknas :)
Man tackar för maten även om det inte är favoritmaten, och man smakar alltid... men är okej att säga att jag tyckte inte det var gott, och då får man något annat istället.
Och man hälsar när man kommer in i ett rum!
När det är mindre sällskap och man inte setts förrut tar man i hand och presenterar sig.(man behöver inte ta i hand om man ogilla det men man hälsar ordentligt och tittar på personen i fråga.)

Äta ute kan vara en plåga för de utan barn när en familj med barn som inte kan uppföra sig anländer... för mig är det självklart man sitter stilla vid bordet... inget springade och störande av andra gäster.

Ja, det finns massor med intressanta vett och etikett saker att ta upp.

Däremot har jag slutat resa mig på bussen för äldre personer... (räkns väl snart dit) Men efter blivit utskälld vid ett flertal tillfälle så har jag slutat fråga om de vill sitta.

Hur ser ni på det här med vett och etikett?


8 kommentarer:

 1. Viktigt ämne och framförallt - som du skriver: Det gäller hela familjen. Alla tar hänsyn till alla. Det handlar inte om att sätta regler för barnen - det handlar om att låta dem växa upp i en miljö med respekt och hänsyn.

  Det ska sitta i ryggmärgen och komma naturligt! Tack och Förlåt! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt? Du har inget att säga förlåt för ♥
   Kram fina du!

   Radera
 2. För mig är vanligt hyfs det som gäller och det har de lärt sig genom att jag alltid säger tack för maten, säger förlåt osv. Däremot tvingar jag dem aldrig att säga det ena eller det andra då det ska vara ärligt menat. Leo är ju iofs en sån som säger rakt ut om han inte gillar en present, men det har mer med hans diagnos att göra och att det då ofta finns med i diagnosen att inte ljuga. Så det där med vita lögner har han aldrig lyckats lära sig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vita lögner kan lätt bli svarta... bättre låta bli ljuga helt :) Så Go Leo.
   Ha en toppen dag!
   Kram

   Radera
 3. Jag håller med :)

  SvaraRadera
 4. Ja, artighet kan man aldrig lära sig för mycket av!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och komma hur långt som helst med :)

   Radera