tisdag 5 mars 2013

Dovhjortsfärsbiffar med en tuch av apelsin


4 portioner
Ingredienser:
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
600 g dovhjortsfärs
1/2 tsk finrivet apelsinskal
1 ägg
2 krm peppar
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 msk smör
Mos
600 g potatis
3 morötter
1 palsternacka
50 g smör
1 varm mjölk
1 tsk salt
1 1/2 krm peppar
Skysås
1 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
½ msk honung
2 1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning
1 krm salt
1 tsk majsstärkelse (Maizena)
1 msk smör
strimlat apelsinskal

Sätt ugnen på 175°C.

Färsbiffar:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Blanda färs, lök, vitlök, apelsinskal, ägg, peppar,
potatismjöl och salt.
Låt blandningen stå ca 5 minuter.
Forma biffar och stek ca 2 minuter på varje sida i smör.
Lägg över i en ugnssäker form och ställ in i ugnen ca 15 minuter.
Mos:
Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i bitar. Koka mjuka i
lättsaltat vatten.
Häll av och tillsätt smör och mjölk. Vispa moset luftigt, gärna med elvisp.
Smaka av med salt och peppar.
Skysås:
Blanda apelsinjuice med honung i en kastrull.
Tillsätt vatten, buljongtärning och salt. Låt koka ner till cirka hälften.
Red av med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Låt sjuda ca 2
minuter.
Vispa ner smör och apelsinstrimlor precis före servering.
Servera färsbiffarna med mos, skysås och gärna lite sallad.

5 kommentarer:

  1. Lät spännande, har aldrig ätit såna biffar, men tro jag ätit hjort en gång :)

    SvaraRadera
  2. såg gott ut det är ju fusk du har ju en jägare i huset :)

    SvaraRadera
  3. Vilken skön blogg du har:) och jag följer nu.

    Om du gillar inredning kan du kolla in min blogg:)

    Ha en härlig helg med vårsol

    LOVE Maria från inredningsvis.se

    SvaraRadera
  4. Jösses va gott det ser ut...skriver ut detta recept...fast dovhjortsfärs vet jag inte om jag kan få tag i...får se på detta.

    Ha de gött

    SvaraRadera