måndag 13 september 2010

Maya´s Höstgryta




För: 6 personer
Tillagningstid: 1½ timme
 Mustig Vildsvinsgryta





Ingredienser:
Ca: 1 kg Vildsvins grytbitar
Smör till stekning
Mycket Färsk timjan
2 klyftor Vitlök
2 Gula lökar
3 Morötter
1 Palsternacka
1 bit Rotselleri
1 Grönsaksbuljongtärning
Ca 4 dl Vatten
2.5 dl Milda matlagnings grädde gärna 4 %
Kantareller gärna färska förvällda( men annars 2 burkar)
1 Gul paprika
lite Soja
liten knippe Persilja .
½ - 1 tsk Vinbärsgelé .


Beskrivning:
Vildsvins grytbitar, mycket färsk timjan, 2 klyftor vitlök pressade eller tunnt skicvade, 2 gula hackade lökar (stora bitar)
Detta brynes först sen till sätter man 3 morötter, 1 Palsternacka. i bit rotselleri i 1½ cm bitar
Sen tillsätter man 1 grönsaksbuljongtärning. och ca 4dl vatten och 2.5dl Milda matlagnings grädde
(Vid lite festligare tillfälle kan man ta något gott rödvin ca 2 dl och bara ta 2dl vatten.)

Smaka er fram, olika vin har olika mycket smak… gäller att hitta rätt balans.

Låt koka på svagvärme ca 1-1½ timme.

Skala potatis och sätt på, när de kokar är det dags att lägga i lite mer i grytan:
Kantareller gärna färska förvällda, men annars 2 burkar.
1 gul paprika i bitar
Lite soja
Liten knippe Persilja hackad, och till slut ½-1 tsk vinbärs gelé.
Smaka av. Kanske en aning salt behövs.



När potatisen är klar är grytan klar!
Servera med kokt potatis, Vinbärsgelé & syltlök

Smaklig Spis!

1 kommentar:

  1. De lät ju smarrigt!
    Kristianstad var en trevlig liten stad, fanns lite bra affärer, hade varit kul om jag hade sprungit på dig, ha ha.
    Kramis

    SvaraRadera