fredag 14 oktober 2011

Chokladsufflé




Fantastiskt god chokladsufflé
8 port formar eller 1 stor 

Ingredienser:
1,5 dl kakaopulver
1,5 dl strösocker
2–3 tsk maizenamjöl
1,75 dl lättmjölk + 2 msk mjölkpulver
0,5 dl kallt, starkt kaffe
flytande margarin till formarna
7 st äggvitor
1 krm vinsyra
0,5 krm salt
25 g mörk choklad, grovriven
2 tsk florsocker


1. Blanda kakao, 0,5 dl av sockret och maizenamjöl i en kastrull. Rör ner mjölk och kaffe. Blanda noga. Koka upp under vispning tills blandningen löst sig och fortsätt i ca 5 min. Koka ytterligare 1 min utan vispning. Ta kastrullen från värmen. Låt den svalna.

2. Värm ugnen till 175°C. Smörj 8 suffléformar lätt med flytande margarin. Vispa äggvitorna med vinsyran i en stor skål till hårt skum, använd elvisp. Tillsätt gradvis resten av strösockret och saltet och fortsätt vispa tills blandningen är tjock och blank.

3. Häll chokladsmeten i en stor skål. Vänd ner 2,5 dl av äggvitevispet, blanda sedan in resten av äggvitan samt chokladraspet. Skeda upp smeten i de smorda formarna (formarna ska ha raka kanter) och jämna till ytan.

4. Grädda suffléerna tills ytan har pöst upp och stelnat medan det inre (innandömet) fortfarande är mjukt, 20–25 min. Pudra över florsocker. Servera genast med tunn grädde eller vaniljvisp. 

Stor sufflé
Till en stor sufflé skedar man upp sufflésmeten i en 2-liters smord suffléform. Formen ska ha raka kanter. Grädda i ca 40 min. 



4 kommentarer:

  1. Ser gott ut här har vi ätit kladdkaka idag

    SvaraRadera
  2. Vad duktig du är Mariann som bakar och står i :) men nu blev jag hemskt sugen på choklad

    SvaraRadera
  3. TAck =)

    Men guuud vad gott..
    Önskar någon kunde baka sånt där till mig med =)

    SvaraRadera
  4. Det här är så långt från en suffle som du kan komma. Extremt låg nivå

    SvaraRadera