lördag 12 mars 2011

Vildsvinsstek



4 personer

Du behöver:
800gr viltsvinsstek (fransyska)
2 gula lökar, i bitar
1 stor palsternacka, i bitar
4-5 morötter, i bitar
Husets viltkrydda
2 grösaksbuljung tärningar
ca 1 liter vatten ska gå upp minst en tredje del på köttet.
En skvätt vin
2 dl grädde, visp eller matlagnings
1 tsk gelé
Redning vid behov.
Smör till stekning.
Collorit soja

Gör så här.
Ta fram köttet en bra stund innan du ska tillaga det och gnugga in ordentligt med husets vilt krydda.


Köttet ska ha rumstemperatur när du börjar tillaga det.
Bryn köttet runt om i en gryta, lägg i delade bitar av lök, morätter och palsternacka. låt brynas och plocka sedan upp dem. Lägg i en skål, de ska läggas i när det är ca 20 kvar av tillagningstiden
När köttet har fin färg runt om slå på ca 1 liter vatten och lägg i buljongen.
Låt puttra i ca 1 timme, men när där är 20 minuter kvar stoppas grönsakerna ner igen.
När köttet är klart ta upp det och svep in det i folie och låt vila uppe på spisen i värmen.
Fiska upp grönsakerna.
Under tiden gör du såsen, slå i grädden och gelén vispa under kokning.
Behövs det reda av så gör redning men slå först i vinet och smaka av.
Såsen ska inte va för tunn så gör hellre en redning eller använd Maizena färdig.
När såsen är klar skär upp och servera med kokt potatis och grönsakerna.
Syltlök och svartvinbärsgelé är gott till

2 kommentarer:

  1. Hej Maya
    Det där ska jag pröva ser ju jättegott ut!
    Det är alltid lika spännande att testa någon ny mat som man inte testat tidigare.önskar er en trevlig Söndag med mycket solsken
    kram från Kristina

    SvaraRadera