tisdag 17 augusti 2010

Plommonmarmelad




 Jag lovade dela med mig av ett kanon gott recept som har med plommon att göra, vad sägs om marmelad?
Vi väntar på att våra ska mogna ordentligt sen ska det ätas och blir det några över så blir det marmelad!
Går bra med frusna plommon med!


Ingredienser
1½ kg plommon
½-2 dl vatten
1 bit kanel
12 dl socker
2 tsk citronsyra
1 dl skållad strimmad mandel

Gör så här:
Skölj plommonen, tina dom om de är frysta.
Dela plommonen och ta ur kärnorna och lägg dem i ett litet knyte av bomullstyg eller gasväv. (dom ska kokas med plommonen)
Ta 2 dl vatten om plommonen inte är väldigt mogna annars ta den mindre mängden ( ½dl ).
Koka plommonen med vattnet i ca 30 minuter, (även kanelen och knytet med kärnor) under lock. Ta av locket och koka kraftigt i 5 minuter.
Tag grytan från värmen och ta upp kanel och kärnknytet, rör ner socker lite i taget.
Koka upp och låt sen koka ca kraftigt i 15 minuter.
Låt marmeladen stå en stund, skumma den och blanda citronsyran med en matsked vatten och tillsätt den.
Rör ner den strimlade mandeln.
Ös upp på burkar, de ska va rena och varma. Ös ända upp till kanten och sätt på lock direkt.
Förvaras svalt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar