tisdag 30 mars 2010

Sommarbullar



Maya´s Sommarbullar

Ingredienser
50 g jäst
150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl


Fyllning:
Ca 50 g smör
Ca 100-150 g riven mandelmassa
Några droppar grön karamellfärg

Garnering:
Gör masan kräm på ca 3dl mjölk (se paketet)

Pensling:
1-2 ägg
Flagad mandel

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. När vätskan blivit fingervarm (37°) häller du över den i bunken med jästen. När jästen blivit upplöst tillsätter du socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta med degen tills den blivit smidig och släpper bunken.

Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 40 min.
Rör den rivna mandelmassan med rumstempererat smör till en smet.
Färgsätt med den gröna karamellfärgen.

Mjöla ett bakbord och knåda degen. Dela den i två bitar. Kavla ut till en rektangulär platta och bred ut ca hälften av fyllningen över hela plattan.
Lägg över halva sidan på den andra så plattan blir hälften så stor.
Skär ca 1 cm långa remsor och snurra ihop dem till "knutar" och lägg dem på en bakplåt.
Låt dem jäsa övertäckt men bakduk ca 40 min!


Under tiden gör du garneringen. Rör ut marsan pulvret i mjölken (glöm inte socker)i en kastrull på spisen och rör tills det bildas en tjock kräm. Låt den svalna tills bullarna är färdig jästa.
När bullarna jäst färdigt spritsar eller klickar du ut vaniljkrämen i mitten på bullen (du får kanske trycka ner dem i mitten så det bildar en liten "grop").


Pensla men ägg över hela bullen och strö över flagad mandel över bullen.
Grädda mitt i ugnen ca 8 min i 250°. Låt svalna på galler under bakduk.



2 kommentarer:

  1. Vilka smarriga bulllar! dom måste bakas en dag :)

    SvaraRadera
  2. Skumt, står att det ska finnas en kommentar på detta inlägget, men fanns inget!... vem har stulit det???... hihihi.

    SvaraRadera