Eller hur?
Beror ju kanske på vad man pratar om men i detta fallet har den en ganska stor betydelse...
Det är i alla fall vad jag tycker...
Har ni tänkt på att vi
kokar ofta alla ägg lika länge!?
Har ni någonsin tänkt på att koktiden varierar beroende på
vilken storlek ägget har?
Ett större ägg kräver lite längre koktid än ett
litet. Ganska logiskt eller hur?
Ett normalstort ägg väger cirka 53-63 gram.
Bild: BuzzFeed |
3 minuter
Både vitan och gulan är lös. Passar bra till emulsioner och
dressingar, till exempel Nobisdressing.
4 minuter
Lös gula, något fastare vita. Rätt koktid för att servera
ägget på eller i pasta som blir härligt krämig.
5 minuter
Gulan fortfarande rinnig, men vitan har börjat bli fastare i
sin konsistens. Koktid för ett perfekt löskokt ägg.
6 minuter
Äggulan börjar koagulera i kanterna men är fortfarande
mycket krämig. Fast vita.
7 minuter
Krämig gula som börjar bli fast och en helt fast vita.
Precis mitt emellan löskokt och hårdkokt.
8 minuter
Något fastare äggula. Passar bra till sallader och krämiga,
men fasta ägghalvor.
9 minuter
Fast vita och gula. Nu börjar äggen närma sig hårdkokta.
Ultimata koktiden för att hacka ner i till exempel grabbröra och gubbröra.
Också perfekt ägg koktid för ägghalvor.
10 minuter
Ljusgul gula. Mycket nära helt hårdkokt.
11 minuter
Gulan har börjat få ett vitt, grynigt utseende. Rejält
hårdkokt. Efter 11 minuter börjar äggulorna få en grön kant och blir gryniga
och torra. De blir tråkiga i både utseende och smak och brukar skämtsamt kallas
militärägg.
Dagens bästa mål enligt mig är frukost! Vad är ert bästa mål?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar