lördag 3 april 2010

Tobbes Krämiga rotfruktssoppa

Tobbes krämiga rotfruktssoppa


För 8-10 personer.


Matig, nyttig och god soppa med rotfrukter som kålrot, morot, rotselleri och sötpotatis.
Dessutom klimatvänlig med svenska goda rotfrukter.

Egentligen borde den kallas "stoppa", den är lite tjockare än soppa normalt är och tunnare än stuvning...

Ingredienser
Kålrot ca 700 g
3-4 morötter ca 500 g
Rotselleri ca 400 g
Sötpotatis ca 600 g
1,4 l vatten
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 buljongtärning, kött eller grönsak
5 dl vispgrädde
1-2 tsk Sambal Oelek
1 kruka oregano eller citronmeliss

Gör så här
Skala och rensa rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en stor gryta och tillsätt vatten, salt, vitpeppar och buljongtärning. Koka upp under lock och låt koka tills rotfrukterna är mjuka.

Ta av från värmen. Tillsätt vispgrädde, Sambal Oelek och oregano eller citronmeliss. Spara några kvistar till garnering. Mixa i grytan med stavmixer till en slät soppa.

Servera med hårdkokta ägg i halvor och ostsmörgåsar, helst av något gott och syrligt fullkornsbröd.

Soppan går utmärkt att frysa, varför inte portionsvis för dagar när man inte har så mycket tid?


Personligen tyckte jag soppan var lite för tjock och söt, ska ändra nästa gång i receptet.
Första gången jag provar ett nytt recept gör jag alltid som det står :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar