Så kommer receptet här, Tack Kicka för du delade med dig av länken!
Hermann surdegskaka kedjesurdeg
Recept på Hermann surdegskaka. en sockerkaka fast gjord på surdeg.
Surdegen delar du sedan med dig av (tillsammans med receptet nedan), en slags kedjebrev eller kedjekaka i form av ett recept på hembakt sockerkaka med surdeg.
Om du vill starta seriesurdegen Hermann själv så får du mata igång den genom att först blanda:
2 dl mjölk 2 dl mjöl 2,5 dl socker
Rör om och låt stå 2 dagar på diskbänken och rör om ca 2-3 gånger per dag.
Surdegen är här döpt till Hermann och om du får en bit surdeg av din kompis så ska den stå på diskbänken och jäsa i 10 dagar utan lock med daglig omrörning. Ställ den inte i kylskåpet. Om surdegen slutar bubbla är Hermann död. Men lyckas du kan Hermann surdeg leva vidare i det oändliga då varje recept skickas vidare till 4 nya vänner och de i sin tur delar vidare till 4 nya vänner osv.
Ingredienser till Hermann surdegskaka kedjesurdeg:
1 surdegskaka sockerkaka av surdeg
• Dag 4 tillsätts: 2 dl mjölk 2 dl mjöl 2,5 dl socker
• Dag 10 bakas surdegskakan och då tillsätts: 3 ägg, 2,5 dl socker, 1,5 dl matolja, 3 tsk bakpulver, 3,5 dl mjöl,1 tsk salt, 100 gram hackad mörk choklad, 2 tsk kanel,100 gram hackade nötter (hasselnöt, valnöt eller mandel) 2 rivna äpplen
Så här lagar du Hermann surdegskaka kedjesurdeg:
Dag 1:Du får Hermann surdeg: Rör om 2 gånger under dagen. Eller starta en egen Hermann enligt ovan.
Dag 2-3:Rör om 2-4 ggr under dagen.
Dag 4:Rör i: 2 dl mjölk, 2 dl mjöl, 2,5 dl socker.
Dag 5-8: Rör om 2-4 ggr under dagen.
Dag 9:Rör i: 2 dl mjölk, 2 dl mjöl, 2,5 dl socker.
Dela Hermann i 5 lika stora delar - lägg i 4 plastbyttor och ge bort 4 delar Hermann till 4 vänner med detta recept bifogat.
Du kan också spara någon del i kylen till dig själv, väcka till liv i rumstemperatur och köra samma procedur igen.
Den sista delen Hermann ska du själv baka kaka på, rör om den 2 gånger under dagen.
Dag 10: Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och riv äpplen. Hacka nötter och choklad. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
Tillsätt matoljan droppvis under kraftig vispning. Blanda i övriga ingredienser och rör till en smet.
Häll smeten i en smord sockerkaksform ca 28 cm diameter. Grädda nederst i ugnen i ca 45-50 minuter. Kolla med sticka så att kakan är genombakad (torr sticka utan smet).
Ta ut din surdegskaka och låt den svalna något innan det är dags att njuta av 10 dagars hårt jobb
Tips! (från Hermansidan)
Stäng inte in Herman, han LEVER (tills du tar livet av honom genom att inte vårda honom eller genom att kyla ner honom). Ha en öppen förpackning, kanske med en handduk över!
En av våra läsare berättar om hur Herman förvarats instängd i en flaska för för att ges bort nu till jul.
Det gick inte så bra, eftersom Herman jäser hela tiden så exploderade förpackningen så pass kraftigt att den del av honom återfanns uppe i taket! Tack, Göran, för berättelsen...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar