tisdag 26 april 2011

Dagens Tips


Minimera arbetet med gräsmattan!
 • Gödsla måttligt så växer gräset inte så fort och du kan klippa mer sällan. Och låt gräsklippet ligga! När det förmultnar återgår näringen till jorden – och du kan minska eller helt hoppa över gödslingen.
 • Strunta i att bekämpa mossan! Om den tar över på bekostnad av gräset beror det på att gräset inte trivs så bra. Det kan vara näringstillgången som är dålig. Det avhjälper du lätt genom att gödsla regelbundet, minst en gång varje vår, och genom att låta klippet ligga efter klippning. Trivs mossan bättre än gräset för att det är för skuggigt och fuktigt är det enklast att ta bort gräsmattan. Plantera marktäckande perenner i stället, sådana som vill ha just fukt och skugga. Till exempel den häftiga ormbunken strutbräken, funkia, jättedaggkåpa, lungört, rosenplister eller hasselört.
 • Räfsa inte bort alla löv från gräsmattan på hösten! Små, tunna löv gör ingen skada – tvärtom. Maskarna drar snart ner löven i jorden där de förmultnar och fungerar som Gödning. Kör gärna över löven med gräsklipparen så blir de mer finfördelade. Täta täcken av löv bör du däremot ta bort. Räfsa gärna in dem i närmaste rabatt eller under buskar. Där gör de nytta både som vintertäckning och för att de bidrar med mull och näring när de bryts ner.
 • Gör om en del av gräsmattan till äng! Den behöver bara slås en gång om året. Och den ska aldrig gödslas.


  Artikeln är hämtad ur medlemstidningen Villaägaren nr 3-2008

  4 kommentarer:

  1. Hmm:-) Min gräsmatta är så svår att få bukt med.. det är för mörkt på baksidan av huset.. funderar på att lägga träback där eller vad det nu heter..

   ha en fin dag! :-9

   Kraam Izabell

   SvaraRadera
  2. Glad påsk till dig med hoppas helgen har varit bra? Här var det lugna puckar, all tid man äge o har går åt lille Alfred;))

   SvaraRadera
  3. Tack för tipset :) Det ska jag absolut tänka på :)

   Ja renovera är hur kul som helst men som du skrev så är det dyrt. Men vi tar allt pö om pö så att vi slipper lån och grejor.

   SvaraRadera
  4. Vår gräsmatta är mossmatta, men det gör inget, man slipper ju klippa gräset så ofta och man behöver ju inte vattna, för mossan är ju mjuk ändå! =)
   hoppas du har haft en bra påsk!

   SvaraRadera