söndag 22 december 2013

Drottning trifle


8 port
Chokladkaka:
100 g smör
2 dl strösocker
3/4 dl kakao
1½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
1 msk honung
Garnering:
1/2 dl hallonlikör (Drottningholm)
6 dl vispgrädde
cirka 4 dl blåbär
Kakan:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, blanda i resten av ingredienserna.
Fördela smeten jämt i form klädd med bakplåtspapper, 20 x 30 cm.
Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter, den ska va lite kladdig.
Låt svalna.
Tryffeln:
Hacka chokladen grovt.
Koka upp grädde och honung i en liten kastrull.
Ta från värmen och blanda i chokladen.
Rör tills den smält.
Låt kallna i rumstemperatur, cirka 1 timme.
Dela kakan i grova bitar och slå över likören.
Vispa grädden ganska löst.
Spar cirka 4 msk av chokladtryffeln till garnering.
Vänd ner hälften av grädden i resten av chokladtryffeln.
Varva kaka, chokladmousse, grädde och blåbär i glas. Toppa med en klick chokladtryffel och några blåbär.

Jag gjorde lite pynt av smält choklad som fick stela i kylen som fick sitta på toppen.
Kika gärna in på Middagshjälpen, delar med mig av fler härliga recept där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar