20 st
Ingredienser:
Smör
Vegetabilisk olja
150 gram små champinjoner tunns skivad.
1 lök i skivor,
tunnskivad
1/2 tsk torkad timjan
Ca 0,5-1 matsked socker
1 matsked balsamvinäger
1 tsk vitlökspulver
salt och peppar, efter smak
60 gram riven ost
1 paket frusen smördeg, töad men kall
1 ägg, lätt vispat
Gör så här.
Värm ca 1 matsked olja tillsammans med 1 matsked smör i en stekpanna
på medelvärme.
Tillsätt svamp och stek i ca 5 minuter tills det är mjuk.
Ta bort och lägg åtsidan i en skål.
Värm smör tillsammans med 1 matsked olja och stek löken i 5
minuter. Eller tills den är mjuk och fått lite färg.
Tillsätt torkad timjan och sockret och fortsätt stek i ca 20-25
minuter på medium låg värme.
Se till att röra i den var 5: e minut eller så. Om löken
karamelliserar sig för snabbt, sätt ner värmen lite mer.
Tillsätt balsamvinägern och låt den koka in i löken.
Tillsätt svampen i lökröran. Smaka av med vitlökspulver och
salt och peppar, rör om ordentligt.
Slå av värmen.
Låt svalna till rumstemperatur. Blandningen kan förvaras i
en lufttätt burki kyl upp till 48 timmar innan du ska använda den.
Men ta fram den i god tid så den blir rumstemperatur innan du
ska använda den. Tillsätt osten och blanda väl.
Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
Använd en vass kniv och skär varje smördegsplatta i 4 lika stora
delar och placera dem på bakplåten Se
till att smördegen är kall innan du fortsätter.
Om inte, låt det ligga i kylskåp i 10-15 minuter innan du
fortsätter. Använd en pensel, och pensla varje bit med vispat ägg.
Lägg ca en matsked av den karamelliserade lökblandning på
varje platta.
Baka dem 20-25 minuter tills de har fått fin färg. Öppna
inte ugnen de första 10 minuterna för då är de risk att de inte ”puffar” upp.
Låt svalna lite före servering.
Inget för mig men kul med recept 😄😄
SvaraRaderaÅh, karameliserad lök är så gott. Tack för tips, jag har bara använt det på hamburgare.
SvaraRadera