lördag 17 december 2011

Toffifee



Hemma gjorda Toffifee... Mums!

Till 30 st

1 dl socker
1 dl grädde
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
ca 30 hasselnötter
100 g nougat
50 g mörk choklad

Koka upp grädde, socker och sirap och sjud tills termometern visar ca 120° eller gör kulprovet. 
Rör så lite du kan under kokning, helst inget alls.

Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna tills det börjar knäppa i dom. 
Lägg dom i en handduk och gnugga bort skalen.

Smält nougaten. 
Skeda ut kolan i ischokladformarna, lägg i en nöt och klicka därefter ut den smälta nougaten som ett lager ovanpå. Ställt kallt en stund.

Smält chokladen och skeda sedan över en klick på varje kola - ställ kallt. 

Sen är det bara att äta och njuta!

21 kommentarer:

  1. Underbara Maja tack för receptet och den fina bilden...ska jag försöka mig på... KRAMAR

    SvaraRadera
  2. Tolkade bilden först som MUFFINS-formar! Och blev ganska förskräckt! Men vid en andra titt insåg jag att det är ischokladformar, och då blev det genast mer tilltalande! :-)

    SvaraRadera
  3. Spara till oss också,,, måste smaka ;)

    SvaraRadera
  4. Oj, ser ju precis ut som mitt nästa projekt. Ska bara inhandla lite nougat...

    Tack, Maya! :-)

    SvaraRadera
  5. dem ser jätte goda ut , bra jobbat du ! :)

    SvaraRadera
  6. Det måste jag testa, undra om det blir lika gott utan nöten? /Jonna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Jonna, blir de säkert, nougat/kola/ choklad,,,kan det bli fel?

      Radera
  7. Aldrig tänkt på att man kan göra sådana själv! Det som är S Å grymt gott!!
    Måste ju testas!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och de är inte så svåra heller :)

      Radera
  8. Brukar det inte vara någon slags nöt i kolan??

    SvaraRadera
    Svar
    1. du ska ha ca 30 hasselnötter, en rostad nöt i varje.

      Radera
  9. Dem ser så himla fina ut! Men jag står här och försöker få till själva kolan. Har ingen termometer, men vet du ungefär hur länge det brukar vara att det ska stå och sjuda? :)

    SvaraRadera
  10. Dem ser så himla fina ut! Men jag står här och försöker få till själva kolan. Jag har ingen termometer, men vet du ungefär hur länge det är det ska stå och sjuda? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör kulprovet så ser du att kolan är lagom :)

      Radera
  11. Ser goda ut, måste nästan testa att göra de här :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir väldigt goda och är försvinnande gott!

      Radera
  12. Men muuums vad gott! Alltså jag älskar ju Toffiffee, så jag kanske borde testa detta? :) Önskar dig en fin tisdag!

    SvaraRadera
  13. Åh.. så fina. Även jag måste prova att göra dom.

    SvaraRadera