torsdag 18 januari 2018

D vitamin giftigt?


Jag skrev i ett tidigare inlägg - HÄR - att man skulle äta mer D-vitaminrik mat, för att minska besvären av klimakteriet...
Sen sa någon till mig att man skulle vara försiktigt för det var giftigt!

Kan man få i sig för mycket D-vitamin?
Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter flera olika kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket. Vuxna bör inte få i sig mer än 100 mikrogram per dag enligt EFSA 2012.

D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför påverka hälsan på mängder av sätt.

Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist har en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, vinter- och vårdepressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, övervikt… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.

Här är sex tecken som kan påvisa D vitamin brist.
Depression
Högt blodtryck
Svaga muskler
Trötthet
Dåligt humör
Sämre uthållighet



Hur mycket D-vitamin behöver man?
Livsmedelsverket har dagligt rekommenderat intag (DRI) av D-vitamin för olika grupper. Äldre över 75 år rekommenderas ett större intag av D-vitamin via föda och tillskott än andra grupper. Orsaken är att de vanligen exponeras för mindre solljus, och att de har tunnare hud som oftast innebär sämre förmåga att bilda D-vitamin. Det rekommenderade intaget av D-vitamin har höjts eftersom det finns nya studier som visar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin från kosten för att bibehålla nivåerna under vintern.

Spädbarn och barn (under 2 år)                         10 mikrogram/dag
Barn och vuxna (under 75 år)                            10 mikrogram/dag
Vuxna med låg solexponering                            20 mikrogram/dag
Äldre över 75 år                                                 20 mikrogram/dag

Mat som innehåller mycket D-vitamin
Några exempel på livsmedel som innehåller D-vitamin:

Fet fisk
Berikad mjölk
Berikat matfett
Ägg
Kött
Viss svamp (t ex kantarell, trattkantarell och Karl-Johan)


Jag personligen tar inte några kosttillskott utan ska se till att få det i mig via maten. 

Tänk på att INTE ska överdosera vitamin D.




7 kommentarer:

  1. Jag tar alla möjliga vitaminer varje dag medtanke på min gastric bypass operation

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äter ju bara en massa smärtlindrande piller... och det är för mig tillräckligt. Ska försöka få in allt det nyttiga i min kost istället :)

      Radera
  2. Thanks for this wonderful post, I'm glad I found this web
    site on yahoo.

    SvaraRadera
  3. Thanks for this; I'm officially a big fan of your weblog.

    SvaraRadera
  4. Every weekend i used to go to see this website, as i wish for enjoyment,
    for the reason that this this site conations really nice funny data
    too.

    SvaraRadera
  5. My brother suggested I might like this blog. He was totally right.
    This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent
    for this information! Thanks!

    SvaraRadera
  6. Awesome post thank you! We think your articles or blog posts are excellent as well as hope there will be
    more soon.

    SvaraRadera