12 st scones
8-9 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
4 tsk bakpulver
100 g kallt smör
4 dl filmjölk
Ett bra tips är att blanda de torra ingredienserna först. Gärna i en
matberedare eller med en elvisp.
Om mjölblandningen blir finkornigt, klumpar inte sig i degen och du får
luftiga scones.
Använd alltid kallt smör, hyvla gärna smöret eller hacka i små bitar
först.
Du ska alltså inte knåda degen utan smula den.
När du tillsätter vätskan så kommer nu det viktigaste momentet. Degen ska
INTE knådas eller överarbetas.
Den ska snabbt blandas ihop. Rör snabbt om med en slev eller i en
matberedare. Knådar du för länge blir det ett tungt och kompakt bröd.
Värm ugnen till 250 grader i god tid.
Och grädda direkt när du gjort bullarna.
Gör såhär:
Klär en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 250°. Blanda de torra
ingredienserna ordentligt, tillsätt smöret och smula degen.
Tillsätt filmjölk och blanda snabbt ihop till en deg.
Forma små bröd och lägg på plåten.
Degen är lite kladdig, mjöla händerna och bakbordet utan att använda för
mycket mjöl.
Baka mitt i ugnen i ca 12 min. Gärna i varmluft.
Annars 15 min i 200 grader.
Ta ut bröden och lägg på ett galler.
Låt svalna en stund innan servering.
Riktigt goda luftiga scones!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar