tisdag 13 januari 2015

Pulled beef med härliga tillbehör.


Pulled beef 
750 gram  högrev
5 st  vitlöksklyftor
2 st  gul lökar 
2 dl  Coca cola 
2 dl  Öl 
En skvätt rökig whisky om man vill.
Caj P's BBQ sås Hickory.
 
Inlagd rödlök
2 st  rödlökar  
2 dl  ättikssprit 
2 dl  vatten  
1 dl  strösocker 
0,5 msk  salt 
 
Pommes frites
1 kg  potatis, fast sort
olivolja 
flingsalt 
 
Tillbehör:
Sallad, ketchup, coleslaw,  majonnäs och/eller Chipotle majonnäs
Här och här hittar ni coleslaw recept. Båda passar.
 
 
 
Tillagning:
 
Börja med att lägga in rödlöken:
Skala och skiva rödlöken tunt och lägg i en skål.
Koka ihop ättika, vatten, socker och salt.
Häll den heta lagen över löken, sätt på lock och låt dra i 8-24 timmar, gärna i kylen. 
 
Fortsätt med köttet:
Sätt ugnen på 125 grader.
Skala vitlöksklyftorna. Smörj in köttet noga med BBQ såsen och salta en aningen.
Skala den gula löken.
 
Äger du en gryta med ugnståligt lock så placerar du köttet, löken och vitlöken i den, häller över Coca-Cola, öl, whisky (valfritt) och sätter på locket.
Annars gör du så här: Lägg ut två rejäl bitar aluminiumfolie i en ugnsfast form och forma som en skål, så tät som möjligt. Placera köttet i mitten, och lök och vitlök runt om. Häll på Coca- Cola, öl och eventuellt whisky. Det gör inget om det läcker ut lite, se bara till att det mesta av vätskan stannar kvar. Förslut sedan paketet.
Ställ in köttet i ugnen och ugnsstek i 8 timmar.
Låt köttet svalna något innan du packar upp det och drar isär det med två gafflar. Köttet ska nu vara alldeles mört och trådigt!
Häll över den goda såsen som bildats och smaka av och krydda om det behövs mer med salt och svartpeppa.
 
Pommes frites: Sätt ugnen på 200 grader.
Skrubba potatisen, låt gärna skalet vara kvar.
Skär bort långsidorna på potatisen så att en så rektangulär form som möjligt kvarstår (men spara långsidorna, de är också goda!).
Skär sedan potatisen till pommes frites.
Lägg allt i en skål med kallt vatten, och skölj tills vattnet är klart, för att få bort stärkelsen.
Torka sedan pinnarna torra med hushållspapper.
Häll bort vattnet ur bunken och lägg tillbaka pommes fritesen.
Ringla över olivolja och vänd runt potatisen noga. Det här är ett viktigt steg, så se till att alla sidor på bitarna blir täckta av olja!
Lägg ut potatisen på en plåt, täck gärna med bakplåtspapper. Se till att bitarna inte ligger på varandra, använd hellre två plåtar och varmluftsvärme om det blir trångt.
Ugnsstek i en halvtimme tills pommes fritesen är gyllene, men vänd runt dem var 10:e minut. Den andra gången du vänder dem saltar du generöst. Servera direkt!
 

Sen är det bara att äta!  Ta sallad, cocktailtomater, ketchup, majonnäs, coleslaw, löken från grytan och generöst med syltat rödlök. Servera med rykande heta pommes frites.



1 kommentar:

  1. hmm måste nog snart göra detta har fortfarande inte ätit det.

    SvaraRadera