lördag 7 september 2013

Hallommarängpaj


Ingredienser:
Pajbotten:
125 g smör
½ dl florsocker
3 dl vetemjöl
2 äggulor
½ sats av receptet Halloncurd som då blir med dessa mått om man inte vill ha till glass eller scones:  
125 g hallon
0,75 dl grädde
½ dl florsocker
0,75 msk Maizenamjöl
13 g smör
Marängtopp:
2 äggvitor
1 ½ dl strösocker
Mandelspån

Gör så här:
Arbeta ihop ingredienserna till degen.
Tryck ut degen i en pajform, picka med en gaffel och ställ i kylen i minst 30 minuter.

Förgrädda i 10 minuter, 175º, i mitten av ugnen.

Blanda grädde, florsocker och hallon. Ge ett snabbt uppkok under vispning.
Tillsätt Maizena utrört i lite vatten och sjud någon minut. Krämen tjocknar
snabbt. Ta av från värmen och rör ner smöret.
Hallon curden ska vara avsvalnad innan den fylls i pajskalet så gör den i
god tid. Den kan stå färdig i kylen och håller upp till en vecka.

Vispa äggvitorna styva, tillsätt sockret lite i taget.
Bred ut  hallon curden i det förgräddade pajskalet och klicka toppar av marängen över. 
Strö över mandelspån.
Grädda ca 25 minuter tills marängen fått färg. 
Observera att marängen endast blir spröd på ytan och ”seg” inuti.

Låt svalna innan servering.
Servera med vaniljglass.

1 kommentar: