torsdag 8 juli 2010

Walewska på pangasiusfilé



För 4 personer.

Mycket god ersättare till sjötunga Walewska.

Ingredienser
ca 600 g fiskfilé, t ex. pangasius (odlad hajmal)
1 krm vitpeppar
2 schalottenlökar, finhackade
1 dl vitt torrt vin

Gratängmos:
10 medelstora potatisar av mjölig sort, skalade, i bitar
5-6 msk mellangrädde eller vispgrädde
2 äggulor
3-5 krm salt
1 krm vitpeppar

Sås:
1,5 dl silat spad från fisken
1 dl vitt torrt vin
1 dl smakrik fiskbuljong av fond eller tärning
0,5 dl + 0,5 dl mellangrädde eller vispgrädde
1 msk smör
1 äggula
2-3 krm salt
5 krm kajennpeppar

Gratinering och garnering:
ca 1 dl ost, finriven
1 färsk eller fryst, tinad hummer eller kräftstjärtar.
8-12 sparrisknoppar, lättkokta

Gör så här
Tina fisken om den är fryst. Koka potatisen mjuk i vatten. Hälla av vattnet och mosa potatisen med en elvisp. Vispa ner grädde och äggulor och smaka av med salt och peppar. Spritsa eller skeda upp moset runt kanten på en stor ugnsform eller fyra portionsformar.

Bred ut fisken i en ugnspanna så stor att filéerna får plats bredvid varandra. Salta, peppra, strö på löken och häll på vinet. Koka i mitten av ugnen i 200° ca 10 minuter, lite längre om filéerna är tjocka. Ta upp fisken med en hålslev och fördela den i formen/formarna. Öka ugnsvärmen till 250°

Sila ner spadet från fisken i en kastrull. Häll i vin, buljong och 0,5 dl grädde. Häll i mjölet och vispa tills det löst sig. Koka upp under omrörning och sjud sedan ca 3 minuter. Blanka av såsen med smöret. Rör ut äggulan i 0,5 dl grädde och häll i såsen under vispning. Ta kastrullen från värmen, salta och peppra. Häll såsen över fisken. Strö ost över såsen och gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått lite färg och är genomvarm, ca 10 minuter.

Garnera med klor eller halvor av stjärten från hummern och sparrisknoppar. Servera med sockerärter och sallad.

Receptet hittade jag på matklubben.se och är skrivet av mullemek

5 kommentarer:

  1. Det där såg ju oerhört gott ut men lät lite krångligt, är det jobbigt att laga?
    Haha är det sant? Men jag tyckte det räckte got och väl med den "lilla" glassen :D
    Detsamma vännen!
    kram

    SvaraRadera
  2. Nej faktiskt var det inte så svårlagat, planerar man bara och gör sakerna i ordning, skala potatis och sätt på dem så de kokar...hacka löken och blanda sakerna till fisken och lägg det i en form ..in i ugnen... gör sås medan potatis och fisk är i ugnen så flöt det på bra.
    Var försiktig med cayenne pepparn bara, jag tog lite mindre än rekommenderat.

    SvaraRadera
  3. Tänkte prova receptet men hur mycket mjöl tog du?
    Står: Häll i mjölet och vispa tills det löst sig.
    Hälsningar Inger

    SvaraRadera
  4. Jag tog en matsked ungefär...

    SvaraRadera
  5. Det blev fel i receptet på Matklubben när det gäller mängden cayennepeppar det ska vara 1 krm.
    Det är nu ändrat
    //mullemek

    SvaraRadera