tisdag 9 januari 2018

Blåbärs cheesecake

 


Kexbotten

  • 300 g digestivekex
  • 150 g smör

Cheesecakesmet

  • 600 g philadelphiaost
  • 2 1/2 dl kesella 10%
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ekologiska ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vit kvalitetschoklad
  • 1 1/2 dl färska blåbär (eller frysta)
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
  3. Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
  5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader.
  6. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
  7. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
  8. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
  9. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.
  10. Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
  11. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
  12. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.
Pudra florsocker över kakan.
Servera med färska bär och vispgrädde.

3 kommentarer: