tisdag 3 maj 2011

Dagens Tips

Är ett mycket mysigt utflyktsmål.
Ale StenarAles stenar eller Ale stenar är en skeppssättning vid byn Kåseberga på Österlen vid Skånes sydkust. Den består av 59 kvartssandstenar, som var och en väger runt 5 ton.

Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred. Den är belägen 42 meter över havet på Kåsehuvud, med en magnifik utsikt över den branta kusten och Bornholm.
Ales stenar uppfördes under tidiga vendeltiden omkring 600 e.Kr.

Denna uppfattning bygger på kol-14-dateringar av kol och andra organiska rester framgrävda kring och i skeppet, bl.a. under några av stenarna. Området som skeppssättningen ligger inom har dock varit bebott länge. En kol-14-datering visade att en stensatt eldstad som grävts ut utanför den nordvästra stävstenen var 5300-5600 år gammal.

Funktionen hos järnålderns skeppssättningar är något oklar då man inte alltid finner spår av några särskilda aktiviteter när man gräver ut dem. Men ofta rör det sig om brandgravar med en urna full av brända ben begravd någonstans inom stenkretsen.

I fallet Ales stenar har anläggningen dels inte blivit totalutgrävd, dels blivit hårdhänt restaurerad med bulldozer på 1950-talet. Därför är det möjligt att man aldrig kommer att få klarhet i den saken.
Info från  
 Utsikten är underbar där!Och byn är underbart pitoresk

Kan varmt rekommendera att passa på att äta fisk nere i hamnen... ljuvligt gott!

4 kommentarer:

 1. Har lagt in bilder nu ")

  http://www.nattstad.se/Emma.Engstr%c3%b6m?id=1605895

  SvaraRadera
 2. Det ser vackert ut, skulle vara intressant att besöka! Kram

  SvaraRadera
 3. Och när man är där ska man också besöka HAmmars Backar! fANTASTISKT! Vi hade torp där =)

  Kram

  SvaraRadera
 4. Där har jag aldrig varit men det ser vackert ut !! Hoppas du haft en bra dag ! kram

  SvaraRadera