tisdag 5 mars 2013
Dovhjortsfärsbiffar med en tuch av apelsin
4 portioner
Ingredienser:
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
600 g dovhjortsfärs
1/2 tsk finrivet apelsinskal
1 ägg
2 krm peppar
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 msk smör
Mos
600 g potatis
3 morötter
1 palsternacka
50 g smör
1 varm mjölk
1 tsk salt
1 1/2 krm peppar
Skysås
1 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
½ msk honung
2 1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning
1 krm salt
1 tsk majsstärkelse (Maizena)
1 msk smör
strimlat apelsinskal
Sätt ugnen på 175°C.
Färsbiffar:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Blanda färs, lök, vitlök, apelsinskal, ägg, peppar,
potatismjöl och salt.
Låt blandningen stå ca 5 minuter.
Forma biffar och stek ca 2 minuter på varje sida i smör.
Lägg över i en ugnssäker form och ställ in i ugnen ca 15 minuter.
Mos:
Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i bitar. Koka mjuka i
lättsaltat vatten.
Häll av och tillsätt smör och mjölk. Vispa moset luftigt, gärna med elvisp.
Smaka av med salt och peppar.
Skysås:
Blanda apelsinjuice med honung i en kastrull.
Tillsätt vatten, buljongtärning och salt. Låt koka ner till cirka hälften.
Red av med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Låt sjuda ca 2
minuter.
Vispa ner smör och apelsinstrimlor precis före servering.
Servera färsbiffarna med mos, skysås och gärna lite sallad.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Lät spännande, har aldrig ätit såna biffar, men tro jag ätit hjort en gång :)
SvaraRaderasåg gott ut det är ju fusk du har ju en jägare i huset :)
SvaraRaderaVilken skön blogg du har:) och jag följer nu.
SvaraRaderaOm du gillar inredning kan du kolla in min blogg:)
Ha en härlig helg med vårsol
LOVE Maria från inredningsvis.se
Det där ser riktigt gott ut! :)
SvaraRaderaJösses va gott det ser ut...skriver ut detta recept...fast dovhjortsfärs vet jag inte om jag kan få tag i...får se på detta.
SvaraRaderaHa de gött