Loppi

söndag 19 maj 2013

Focaccia



2 bröd

Ingredienser:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning.


Fyllningar är valftitt, men detta tycker jag passar:
Körsbärstomater
Cocktailtomater
Färsk basilika
Oliver
Rödlök
Fetaost
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
Bara din fantasi kan sätta gränser.

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka.
Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuellt annan smaksättning
Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar