Chokladmaräng eller vanlig (uteslut kakaopulvret då)
6 äggvitor, rumstemperatur
nypa salt
3 ½ dl florsocker
1 tsk citronsaft eller vinäger
2 tsk majsstärkelse
2 msk kakaopulver
Choklad Ganache
100 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
nypa salt
Vispad hasselnötkräm
5 dl vispgrädde, kyld
3 msk hasselnötspasta (kan lätt göras hemma genom att köra hasselnötter
i en matberedare tills du får en slät pasta)
Topping
50 g hasselnötter, hackade
Krispiga chokladbollar typ Malteser
Några hela hasselnötter
Gör så här:
Dag 1 gör marängbottnar och choklad ganache (min rann ut för den inte fick stå tillräckligt länge i kylen).
Dag 2 hasselnötskräm och garnering.
Chokladmaräng:
Värm ugnen till 150°C.
Rita upp två 18 cm cirklar på ett bakplåtspapper och lägg
det på en bakplåt.
Vispa äggvitorna och en nypa salt tills den styvnat.
Tillsätt florsocker en matsked åt gången under vispning. Tillsätt sedan
citronsaft eller vinäger och majsstärkelse. Vispa försiktigt tills den blir
tjock och blank.
Lägg i kakaopulver och rör försiktigt ner den, behåll några
strimmor av mörkbrunt i den.
Sprid ut maräng jämnt i de två cirklarna.
Sätt in i ugnen och sänk temperaturen till 120°C. Grädda i
ca 90 minuter.
Det ska se krispiga ovanpå och känns torr, men när du
trycker på den bör du kännas att den är mjuk i mitten.
Stäng av ugnen, öppna luckan en aning och lämna i ugnen
svalna över natten.
Choklad Ganache:
Värm vispgrädde på medelvärme tills den börjar bilda små
bubblor på sidan, den ska ej koka.
Ta bort från värmen och tillsätt den hackade choklad och en
nypa salt.
Vispa tills du får en slät kräm.
Låt svalna vid rumstemperatur, sätt sedan i kylen så den
blir riktigt kall.
Vispad
hasselnötskräm:
Vispa grädden tills den är nästan hård, men inte smörig.
Rör ner hasselnötspasta
och vispa försiktigt lite till.
Montering:
Placera en maräng på ett tårtfat, försiktigt lägga hälften
av ganache på toppen, tillsätt hälften av vispande hasselnötskräm och hälften
av hackade hasselnötter.
(Den ska INTE flytta ut som min gjorde)
Fortsätt med ytterligare ett lager av maräng, ganache (spara
ett par matskedar för dekoration), vispgrädde och hackade hasselnötter.
Dekorera med hela hasselnötter, krispiga chokladbollar och
garnera med resten av ganachen.
Ställ i kylskåp före servering
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar