Loppi

fredag 7 oktober 2011

Lite funderingar...

Jag fick höra av en vän att jag va tokig med mina kökssaker... hmmm... -varför har du 5 skärbrädor??
Det var en av frågorna jag fick.

Nja, det är väl inget märkligt tycker jag... men hon tyckte de var så onödigt... så då blev det en lektion i Livsmedelshygien, kanske är jag något yrkesskadad efter att ha jobbat med livsmedel, dels i chark - fisk, ostdisk och även varit fruktansvarig i butik, och sen har jag även jobbat i kök som kokerska  :)
Man lär sig ett och annat då :)


Livsmedelshygien är mycket viktigt när man hanterar, förbereder, tillreder, förvarar och serverar livsmedel. .
Grönsaker och rotfrukter som är jordiga måste man skölja noga i rinnande vatten, detta för att undvika matförgiftning.
Och stor betydelse och man måste alltid tvätta händerna och sätta på ett förkläde innan man hanterar mat.
Jag har även handskar i bland men mest för att inte få färgade händer som tex. av rödbetor, men även om jag har sår på händerna, vilket kan leda till att man får blodförgiftning om man får tex. jordbakterier eller kött/fisk saft i såret.
Clas Ohlson har billiga (30kr-50pack).


Och det där med skärbrädorna... olika färger har dom för det första...så här är det hos mig:
  • Blå- fisk
  • Grön- grönsaker
  • Röd- kött
  • Vit-kyckling 
  • Träskärbrädan- bröd
Varför ska man ha olika då? Kyckling kan innehålla tex. salmonella och det vill du väl inte få på dina grönsaker... och i grönsakerna finns jordbakterier som kan innehålla e coli bakterier.(ehec) Och det vill du väl inte har i kycklingen eller köttet?

Fisk är ju ganska smart med, för vem vill skära bröd där du filéeat fisken? Gott med en fisk-smakande smörgås? Tror inte det!

Så skölj noga och se till att ha olika skärbräde för olika ändamål...jag diskar mina i diskmaskinen, de flesta klarar av det!
Tips, Ica har skärbrädor i olika färger som är billiga ca 60kr/st

Salmonella, Ehec, Listeria, Campylebactor är bara några bakterier och virus man kan få i sig genom livsmedel.
Så var noga med hygien, och förvaring och tillagning av era livsmedel, hetta alltid upp maten till minst +70grader C så  undviker ni många bakterier.

Hoppas detta är till nytta för någon :)



5 kommentarer:

  1. Morron Maya! Oh ja det är enornt viktigt att hålla skärbrädor och köksredskap rena annars kan man bli sjuk av basiller. LER! Maya jag skulle bli glad om du ville bli följare igen på min blogg. Du får komma in när du vill och titta. TACK för alla läckra fina recept du lagt opp jag har coppat en del. Ha en fin dag du och Chris !

    SvaraRadera
  2. Haha jag kom inte in på min egen blogg för du registrerade dig samtidigt hahahhaha TACK Maya !!

    SvaraRadera
  3. Hahahaha det bästa är ändå att man MÅSTE ha ett förkläde! Vi har 2 skärbrädor hmmmm massor med basilusker ;)
    ps: jag var på Bahlsam eftersom jag skulle kapa av allt, annars brukar jag inte gå så ofta till frissan eftersom det är TOKDYRT!

    SvaraRadera
  4. Måste testa om det fungerar.
    Kram Nette

    SvaraRadera
  5. Ja har själv varit kock men inte hade vi olika skärbrädor, du kanske är lite extra nojig där :) det handlar väl mycket om rengöringen också av de saker man använder?? har du även olika knivar då för kött, fisk fågel osv?? ;) men själv kalrt har du rätt i att hygienen är ett a och o i köket annars kan man råka illa ut

    SvaraRadera