Loppi

torsdag 3 november 2016

Värdelösa webbsidor... däribland hamnar Skånetrafikens sida...



Som många vet så åker jag en hel del med kollektivtrafiken.

Jag har precis upptäckt att jag ogillar verkligen Skånetrafikens hemsida…
*suck* hur man än letar så är det svårt att navigera sig fram till rätt information.

Läste på Kristianstadsbladet att antagligen skulle det komma ny Zon indelning. Den skulle börja gälla den 12/12 om jag kommer ihåg rätt.
För min del blev det antagligen bättre om jag fattade det rätt…. Inom en radie kan man resa åt vilket håll man vill.
Alltså om man betalar för 6 zoner så får jag åka vilka 6 zoner som helst?
Eller har jag missuppfattat allt? Igår kväll satt jag och försökte hitta rätt på deras sida... men blev inte ett dugg klokare... får väl ringa eller gå in till kundservice någon dag!
Eller är det någon som vet?

Grekisk sallad


 

3-4 mogna tomater, rumstempererade
1 liten rödlök, skuren i tunna skivor
1 gurka, skuren i tjocka skivor, delade på mitten
1-2 paket fetaost
Kalamata oliver
Fin olivolja
1 mogen citron
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Oregano

Gör så här:

Skär tomater i bitar, gärna lite oregelbundet.

Bryt fetaosten i mindre delar.

Blanda gurka tomater, oliver, rödlök och fetaost i en stor skål.

Slå över olivolja, krydda och pressa citronerna över.

Enkelt och gott.

Ät den som den är eller servera den ihop med moussaka, souvlaki eller något annat gott grekiskt kött.
Serva gärna den med tzatziki.

 

Grekisk Tzatziki



3 dl yoghurt, grekisk (tjock) – eller 0,5 l naturell yoghurt som får rinna av i ett kaffefilter (tar ca 1 timme).
1 gurka á 300 - 400 g
1-2 vitlöksklyfta
1 tsk salt
½ krm svartpeppar
1 tsk olivolja
1 skvätt citronsaft

Riv gurkan på den grova sidan på rivjärnet och lägg den i en skål, salta och låt stå ca 1 timme.

Häll över gurkan i en sil och pressa ur vätskan.

Blanda yoghurt, vitlök och olivolja.

Tillsätt gurkan. Smaka av med salt och några droppar citron.

Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.

Servera till grekisk sallad och tex. moussaka.
 

Moussaka


Ca 6-7 port

2 Auberginer (ca 750 g i 1 cm tjocka skivor)
5  stora potatisar, kokta, skalade och skivade – förkokta är att föredra för att förkorta tillagningstiden.
Olivolja 

Köttfärsröra:
400 gram Lammfärs eller blandfärs    
2 st Gul lök
1 st Vitlöksklyfta  
400 g Krossade tomater
2 msk Tomatpuré
2-3 krm Kanel
Salt och peppar  
Olivolja

Ostsås:
90 gram smör
5 dl Mjölk
ca 1 dl Vetemjöl
2 st Ägg – gärna uppvispade
2 dl ost (lagrad, riven hårdost eller parmesan)
1-2 krm muskotnöt
 
Gör så här:
Skala, hacka lök och vitlök.
Skär aubergine i cm-tjocka skivor, salta båda sidor för att sedan låta dem dra i ett durkslag i ca en timme
Riv ost.

Färsröran:
Fräs lök och vitlök i matfett på medelhög värme.
Tillsätt köttfärs och stek några minuter under omröring tills färsen smulat sig och är genomstekt.
Tillsätt kanel, rör runt ordentligt.
Tillsätt krossade tomater, puré och resterande kryddor.
Sänk till medel låg värme och låt småkoka 5-10 minuter.
Smaka av.
Sätt ugnen på 200°C.
Koka potatisarna, häll av vattnet när de är klara och låt dem sedan stå under lock.

Ostsås: Gör ostsåsen medan potatisen kokar.
Smält smöret och vispa ned vetemjölet, rör om i cirka 2 minuter.
Tillsätt lite mjölk i taget och rör om tills såsen tjocknar.
Låt den koka upp och låt koka i cirka 1 minut. Ta av kastrullen från plattan. Vispa ned äggen och sedan osten.

Stek aubergine på medelhög värme i olja i en panna till fin färg. Lägg tillbaka dem i durkslaget och låt dem rinna av.
Varva aubergine, potatis, köttfärsröra och ostsås i en ugnssäker form. Jag börjar alltid med ostsås i botten.
Och jag avslutar med ostsås.
Grädda mitt i ugnen i 45 minuter till fin yta.

Servera med grekisk sallad och tzatziki.

 

onsdag 2 november 2016

Läsvärt ~ Hundar, hus och hjärtats längtan av Lucy Dillon



 
Juliet har nyligen förlorat sin älskade man Ben.
Trettioett år gammal och änka, då stannar livet upp för Juliet.
Hennes syster Louise lever ett på ytan perfekt liv. Gift med framgångsrika egenföretagaren Peter, sonen Toby och ett snyggt, toppstylat hem.
 
Utan att Juliet vet hur det gått till, har hon plötsligt ansvar för en mängd hundar, katter och krukväxter som behöver omvårdnad när ägarna är bortresta.
Dessutom får hon energi över till att börja renovera det viktorianska hus som hon och Ben köpte tillsammans.
Systrarnas vägar korsas under jakten på lycka och en man kommer att spela en alltmer avgörande roll i deras båda liv.
En hjärtevärmande berättelse, en riktig feel good bok.
 
Som ni vet så lyssnar jag numera på mina böcker... Älskar Storytel och deras utbud!
 

 


tisdag 1 november 2016

Ladies Club - All in!

Ladies Club träffen var som vanligt hemlig förutom för de tre som arrangerar det.
Vi möttes upp vid stationen och fick besked på att vi skulle åka vidare med buss.
 
 

 
 
 
 
Och var hamnade vi om inte på Swetecs gym! Där blev det ett cirkelträning. Så Ladies club gick all in denna gången. Let's sweat!
 
 



 

 





 





 




 
 
 








 



 
Sedan efter passet blev det snacks och gott i Relax avdelningen, bastu och bubbelbad. 
 
 


 
 
 
Efter det blev det en föreläsning i stresshantering av RoSans Balans.
 
 
 
Sen blev det buss in till stan för att få lite mat i magen!
 
 
Det var bokat på Steakhouse no. 9 - Garvaregården i Kristianstad. Jag hade väldigt höga förväntningar på stället eftersom jag hört så mycket om det. Men det är ett medelmåttigt ställe i mina ögon. Fick rekommenderat kycklingsnitseln men blev inte imponerad av den.
Men får väl ge den en chans till och ta en köttbit istället.
 

 
´
 
Efter maten var nästa alla helt slut, dom flesta åkte hem men jag och Jenny och Gisse gick och tog en öl på Bishop Arms innan vi åkte begav oss hemåt. Trött som bara den, men glad att jag orkade hänga på och va med på vår date trots min förkylning.


 
Tack alla Ladies för en fantastisk trevlig dag!
Speciellt tack till Åse, Sanna och Anci som arrangerat allt!

måndag 31 oktober 2016

Happy Halloween!

 
 
 
Önskar alla en härlig spöklik Halloween!